ЗИМНИНА: Червеният пипер поевтиня с 50 ст.

Общество
17:57 - 16 Септември 2024
2012
ЗИМНИНА: Червеният пипер поевтиня с 50 ст.

Зеленчуци за зимнината с намаление пуснаха и по пазарите. Например червеният пипер върви по 2,50 лева за кило, но ако се купува цял кашон, правят намаление и го таксуват по 2 лева на кило, или с 50 ст. по-евтино.

Търговците, които са склонни на такива отстъпки, се радват на голяма клиентела особено в почивните дни, когато хората имат време за приготвяне на зимнина. Кашонът с пипера излиза около 10-12 килограма, което прави 20-24 лева.

След измерването на продукцията търговци я пресипват в огромни черни торби и чак когато хората се приберат, могат да видят дали стоката е с добро качество.

В много от случаите при покупка на едро част от продукцията е за бракуване. Причината е, че има много омекнали чушки, които се разпадат. Тези, които са криви и не стават за печене, пък могат да се нарежат в пликове и да се замразят за готвене. 

В магазините също се предлагат големи количества от продуктите за зимнина. Там цените са с 20-30 ст. по-високи, но пък всеки може да избира какво купува. Затова и има струпвания пред щандовете със зарзават.