Златна монета за Петровден: БНБ пусна „Св. св. Петър и Павел“

Монетата е с тегло почти 9 грама

Актуални новини
19:44 - 24 Юни 2024
4044
Златна монета за Петровден: БНБ пусна „Св. св. Петър и Павел“

В навечерието на Петровден БНБ пусна в обращение възпоменателна монета „Свети Петър и Павел“ от серията „Българска иконография“.

Монетата е златна с тегло почти 9 грама.

Номиналната ѝ стойност е 100 лева, а продажната цена 1757 лева. Всеки желаещ може да си купи само по една монета, а тиражът е 4000.

На лицето на монетата в центъра са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, а околовръст надпис „Българска народна банка“.

На гърба на монетата са изобразени канонични образи на св. Петър и св. Павел, държащи медальон с образа на Иисус Христос, и надпис над тях на два реда „Св. св. Петър и Павел“.

Монетата ще се продава в БНБ - на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10.

От БНБ разясняват, че всеки клиент ще може да закупи от касите на централната банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета.

Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на БНБ, то той няма право да закупи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети не се продават на лица, които не са навършили 18 години, напомнят още от БНБ.