Златокръвните са само 43

Хората с нулев резус фактор са универсални дарители

Мистика
17:48 - 13 Май 2019
6604
Златокръвните са само 43

Само 43 са хората на планетата земя, които имат нулев резус фактор. Те са известни като хора със златна кръв, защото са твърде малко на фона на над 7-милиардното земно население. Днес дори тези 43-ма може да са по-малко, а може и да са повече, защото статистиката им е направена за последните 60 години.

Колкото и да са уникални, тези хора могат да имат сериозни проблеми, ако им се наложи кръвопреливане. Те могат да получават кръв само от събратята си с нулев резус фактор. Затова учените казват, че златната кръв е едновременно благословение и проклятие за човека. От една страна „златният” човек може да бъде уникален донор, който да спаси много животи. От друга - той трябва да бъде много внимателен в този живот, за да не стигне до кръвопреливане. Затова къде на шега, къде наистина дори в научните среди се подхвърля твърдението, че е по-добре за човека да не знае, че е носител на нулев резус фактор.

От училищната скамейка е известно, че хората имат четири кръвни групи, които са с  положителен или отрицателен Rh-резус, фактор. Всъщност всичко е много по-сложно. Кръвта на всеки човек може да има 342 Rh-антиген, но някои хора имат повече от тях, други по-малко. Около 160 от антигените се считат за обичайни, т.е. почти всички хора ги имат. Ако някой няма общ антиген, който се среща в 98-99 процента от хората, тогава кръвта на този човек вече се счита за рядко срещана.

Повечето европейци не притежават един от най-важните антигени – D. Те са носители на отрицателния Rh фактор. Една десета от населението на света има отрицателен резус фактор. Тъй като тези хора обикновено се различават с висок коефициент на интелигентност, отлични физически и психологически характеристики, които им позволяват да заемат ключови позиции в обществото (древните владетели, както доказаха учени, също имали такава кръв), някои независими изследователи дори предполагат, че те са извънземни.

Оказва се, че има и хора без всякакви антигени и това са наречените златни хора. Преди половин век учените вярват, че такъв ембрион не може да оцелее дори в матката, да не говорим за по-нататъшно развитие и раждане. Но през 1961 г. с нулев резус фактор е открит един австралийски абориген. Оттогава започва броенето на „златните” и официално днес те са 43.