Злобата удължава живота

Лошите емоции обаче са полезни само преди да навършим 80

Здраве
09:59 - 10 Май 2019
2648
Злобата удължава живота

Международен екип учени установи, че в ранната старост злобата може да удължи живота, пише сайтът Лайф. Порталът цитира съвместна разработка на специалисти от канадския университет "Конкордия" и от Лайпцигския университет, публикувана в сп. "Сайколъджи енд ейджинг".

Специалистите са наблюдавали група граждани на възраст между 59 и 93 години. Тези, които встъпили в старостта с остро негативни емоции и озлобление, сами се заставили да водят по-активен начин на живот. Това е укрепило работата на мускулите на сърцето им. По този начин "начинаещите" старци били по-малко предразположени към инфаркти и инсулти.

За разлика от тях, участниците в експеримента, които ставали злобни на около 80-90 години, били подложени на обратния ефект. Тогава лошите емоции вече не провокирали в тях физическа активност, а повишени нива на стрес. Той от своя страна допълнително увреждал тяхното здраве.

В крайна сметка международният изследователски екип стигнал до извода, че злобните хора в напреднала възраст по-често от другите страдат от възпаления и хронически болести. Техният живот е по-кратък в сравнение с тези, които са способни да открият любовта в заобикалящия ги свят.