Проф. д-р Донка Байкова пред Lupa.bg : Преяждането на празниците отключва много болести

Коментар
20:09 - 23 Декември 2020
5452
 Проф. д-р Донка Байкова пред Lupa.bg: Преяждането на празниците отключва много болести

Нека започнем Бъдни вечер с напитка – домашна негазирана цитронада, студен чай, смути. Това е
необходимо, за да се подготви храносмилателния тракт за работа и да го събудим. Така ще избегнем появата на гастрити, колити, ентерити, гастроентероколити. Няма и да натоварваме сърцето. Тези съвети отправи към читателите на Lupa.bg диетологът проф. д-р Донка Байкова по повод предстоящите коледни празници.

Проф. д-р Донка Байкова е сред водещите български специалисти диетолози. Тя е преподавател по хранене и диететика. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия.

- В навечерието сме на коледните празници, които се свързват с обилна консумация на храна и алкохол. Какви препоръки бихте ни дали, за да се чувстваме във форма през празничните дни?

- На Бъдни вечер консумираме 7-степенно, 9-степенно или 11-степенно меню. Важно е да не се предозираме с поднесените първи кулинарни шедьоври, а да си оставим местенце за любимите основни ястия. Аз препоръчвам да сервираме от всички блюда поетапно, както правят в големите луксозни заведения за обществено хранене. Можем да започнем Бъдни вечер с напитка – домашна негазирана цитронада, студен чай, смути. Аз предпочитам не фреш, а смути, може също да се предложи айрян. Това е необходимо, за да се подготви храносмилателния тракт за работа и да го събудим. Така ще бъде активна перисталтиката, която да придвижва отделните хранителни приеми поетапно към изхода на червата.

Половин-един час по-късно сервираме от питката с късмети. След това поднасяме поне два вида ястия – или чушки с боб, или сърми с ориз или любимите на семейството веган-храни.  Оставяме част от тях, за да ги приемем по-късно с турши, кисело зеле, постна лютеница или кьопоолу, зеленчукова салата... На трапезата обикновено слагаме ядки, слънчогледови и тиквени семена, купичка с пчелен мед, в която да потопим ядките - символичната идея за пожелание за урожай на приодата през Новата година. Може да сложим слънчогледови и тиквени семена. Половин час по-късно се поднася десертът – на Бъдни вечер той е или тиква, или ошаф, или плодове.

Информираната домакиня в днешно време би трябвало да се съобразява с някои експертни препоръки. За да не пренатоварим храносмилателната система, която е триединна – стомахът и червата реагират синхронно със задстомашната жлеза в жлъчно-чернодробната система. В медицината наричаме това "Бермудски триъгълник". Обикновено при преяждане или свръхкомбинация на приеманите храни означава режим на свръхработа на органите на триединната храносмилателна система, което създава риск за възникване на здравен проблем. В случая най-висок е рискът от отключване на възпалителен процес, особено при лица, които имат гастрит, ентерит, колит или гастроентероколит. Лица, които са с предразположеност към холицистити,  жлъчно-каменна болест и които са имали реакция на черния дроб и са преболедували хепатит, трябва много да внимават с храните. Най-голям е проблемът с риск от възпалителен процес на задстомашната жлеза, защото тя е най-голямата жлеза в човешкия организъм и отговаря за отделянето на храносмилателни сокове, за всички съставки, белтъци, мазнини и въглехидрати, които човек приема и при свръхнатоварване реагира драматично. Много е важно да не преяждаме и затова, защото диафрагмата се повдига и се затруднява сърдечната дейност. При преяждане и препиване може да се предизвика сърдечен инцидент.  

- На Коледа организмът също се натоварва. Как да избегнем здравословните проблеми?

- Ако сме съблюдавали целия коледен пост, който е над 40 дни, би трябвало да следваме  препоръките на експертите по Хранене и диететика, а именно: Във всеки отделен хранителен прием на първия коледен ден да консумираме по една нова храна, която в 40-дневния предишен период не е била в менюто ни. Закуската може да се състои от млечен продукт и яйца. В националния ни модел на хранене няма нищо по-подходящо от коледна баница със сирене. Консумираме я с чай, кафе, смути. В 10 и 16 часа като подкрепителни закуски можем да се насладим на любимите ни сладкиши – коледните сладки, кейка и пр. На обяд ядем традиционно месо – може би пуешко, може би патешко, може, разбира се, и свинско. Те са гарнирани със  зеленчуци и по-малко концентрирани въглехидрати - по-малко ориз и картофи, защото отново ензимните системи ще бъдат натоварени. Гарнитурите е подходящо да бъдат от групите храни, които са присъствали през цялото време в периода на пост. Всичко това също можем да съчетаем със студен чай, с цитронада, с традиционното червено вино. Десертът се включва поетапно и обикновено замества следобедната закуска. Вечерята пък може да повтори обяда или да бъде зеленчукова сезонна сала с малко парче риба. По този начин и четирите животински храни (млечни, яйца, месо, риба) за един ден са включени.

Безалкохолните напитки не е подходящо да бъдат газирани. Самата газировка означава присъствие на въглероден диоксид, а той подкиселява вътрешната среда на организма. Бих препоръчала да избираме напитки, които алкализират. Те подобряват диурезата, функцията на черния дроб и алкално-киселинното равновесие.

- Коледните ястия обикновено съчетаваме с алкохол. Как да избегнем махмурлука, главоболието...?

- Ние сме единствената нация в глобален мащаб, която започва традиционните си празници с концентрирана напитка, каквато е ракията. Няма нищо лошо, обаче моята препоръка е алкохолът да бъде в малки количества. Жените могат до 50 мл да приемат, а мъжете до 100 мл. Концентрирана, а и всяка алкохолна напитка е добре да бъде придружена с течност и салата. Етанолът е водно- и мастно-разтворима субстанция и затова е добре да се приема по този начин. Иначе ще ни опиянява на ранен етап от консумацията му и в по-малки количества. Другата особеност на алкохола е, че започва да се всмуква в кръвообращението още от устната кухина. По моя препоръка той е добре да бъде един вид – дали чаша или две червено вино, дали една бира и ако има шампанско, да бъде само то, тъй като е най-рисково заради захарта, която улеснява опиянението, както и въглеродният диоксид.

- Как да избегнем махмурлука?

- Това е най-неприятният постефект на празнуването. Ако опитваме различни алкохолни напитки, то те трябва да бъдат в минимални количества. Жените имат по-ниска толерантност към спиртната субстанция – етанола, защото техните ензимни системи, отговорни за разграждането му генетично са по-ограничени и с по-ниска активност. Ако една дама може да приеме 330 мл бира, мъжът – 500 мл. Същото важи и за другите напитки. Има хора, които при малки количества, се изчервяват. Това означава, че нямат достатъчно ензими, които да разградят алкохола. Когато се събудим с главоболие, е знак, че не сме „излъчили“крайните метаболити на алкохола, който е водоразтворимо вещество. Затова трябва да пием много течности – чайове, зеленчукови и плодови напитки. Можем да хапнем кисело зеле, омлет, които да не са много солени, за да има диуреза. Шкембе чорбата също върши работа, както и някаква друга белтъчна храна. В шкембето остатъците от алкохолните напитки ще разтворим в мазнините й. Белтъкът пречи да достигне алкохолната субстанция до клетките на тялото. Въздухът, движението също са много важни, ако сме прекалили с алкохола. Добре е да пием цитронади, витамин С, за да подпомогнем мозъчната функция.