10 ползи от тиквата, за които не подозирате
Вкусният есенен продукт е истинска суперхрана, която носи множество ползи за здравето
Есента носи със себе си не само красиви пейзажи и по-хладни дни, но и един от най-любимите продукти на сезона – тиквата. Тя е символ на есента, Хелоуин и уютните семейни вечери, но освен че е вкусна, тиквата притежава и множество здравословни ползи, за които много хора дори не подозират.
1. Богат източник на витамини и антиоксиданти
Тиквата е изключително богата на витамини, сред които най-важен е витамин А, получен от бета-каротин – пигментът, който придава на тиквата характерния ѝ оранжев цвят. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който подпомага зрението, имунната система и здравето на кожата. Той също така играе роля в борбата със свободните радикали, които могат да причинят клетъчно увреждане и да ускорят стареенето.
Освен витамин А, тиквата съдържа значителни количества витамин С и Е, както и различни минерали като калий, магнезий и желязо, които допринасят за поддържането на здравето на сърцето и костите.
2. Полезна за здравето на очите
Тиквата е истинска суперхрана за очите. Витамин А (вкъщност провитамин А), който се съдържа в нея, е ключов за поддържането на добро зрение. Недостигът на този витамин може да доведе до дегенерация на ретината и нощна слепота. Според проучвания, бета-каротинът, открит в тиквата, може да намали риска от развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта – състояния, които засягат милиони хора по света.
3. Подобрява имунната система
Една от най-големите ползи от тиквата е нейният положителен ефект върху имунната система. Витамин С и бета-каротинът стимулират имунния отговор на организма, като помагат на тялото да се бори с инфекции и вируси. Редовната консумация на тиква през есенния и зимния сезон може да бъде отличен начин за поддържане на силна имунна система, особено в периоди на повишена заболеваемост.
4. Помага за контрол на теглото
Тиквата е нискокалорична храна, богата на фибри, което я прави отличен избор за хора, които искат да контролират или намалят теглото си. Фибрите помагат за усещането на ситост, като забавят храносмилането и регулират кръвната захар. С 90% водно съдържание и едва около 26 калории на 100 грама, тиквата е чудесна добавка към диети за отслабване, без да натоварва организма с излишни калории.
5. Подобрява здравето на кожата
Тиквата не само действа благоприятно отвътре, но може да бъде полезна и за кожата ви. Витамините А и С помагат за поддържането на здрав и сияен тен. Антиоксидантите в тиквата се борят със свободните радикали, които са една от основните причини за преждевременно стареене на кожата. Можете дори да използвате тиквата като съставка в домашни маски за лице, за да се възползвате от хидратиращите ѝ свойства и за да придадете свежест на кожата си.
6. Подпомага храносмилането
Богатото съдържание на фибри в тиквата подпомага здравето на храносмилателната система. Фибрите улесняват движението на храната през червата и спомагат за предотвратяването на запек. Освен това, консумацията на храни, богати на фибри, е свързана с намаляване на риска от развитие на чревни заболявания като синдром на раздразненото черво и дивертикулоза.
7. Регулира кръвното налягане
Тиквата е богата на калий, който играе важна роля в регулирането на кръвното налягане. Консумацията на храни с високо съдържание на калий може да помогне за намаляване на риска от хипертония и сърдечни заболявания. В комбинация с ниското съдържание на натрий, тиквата е отличен избор за поддържане на здраво сърце и добро кръвообращение.
8. Помага за добър сън
Тиквените семки съдържат триптофан – аминокиселина, която е предшественик на серотонина и мелатонина. Тези два хормона играят ключова роля в регулирането на съня и настроението. Консумацията на тиквени семки или тиквено масло вечер може да подобри качеството на съня и да ви помогне да се отпуснете след напрегнат ден.
9. Намалява възпаленията
Тиквата е естествено противовъзпалително средство, благодарение на съдържащите се в нея антиоксиданти. Тези вещества помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото, които често са причина за хронични заболявания като артрит, диабет и сърдечни проблеми. Редовната консумация на тиква може да помогне за поддържането на добро здраве и да намали риска от възпалителни заболявания.
10. Помага за стабилизиране на кръвната захар
Тиквата е подходяща храна за хора с диабет или за тези, които искат да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Ниското съдържание на въглехидрати и високото съдържание на фибри в тиквата помагат за по-бавното разграждане на глюкозата и предотвратяват резки скокове в нивата на кръвната захар. Тя може да бъде включена в менюто като част от здравословен режим за управление на кръвната захар.
Как да включите тиквата в ежедневното си меню
Тиквата е изключително гъвкав продукт, който може да се приготвя по много начини. Тя може да бъде използвана в супи, яхнии, десерти или дори в смутита. Тиквените семки са вкусна и здравословна добавка към салати и печени ястия, а тиквеното пюре може да се използва в рецепти за хляб, палачинки и мъфини. Независимо как ще я приготвите, тиквата ще внесе вкус и здравословни ползи във вашето меню.