100 000 израелци не могат да се приберат заради отменени полети

Досега 18 международни компании са спрели временно да обслужват маршрутите до Тел Авив

Новини
10:33 - 04 Август 2024
1100
100 000 израелци не могат да се приберат заради отменени полети

Около 100 хиляди израелци не могат да се върнат в страната си заради отменени самолетни полети, съобщи израелската телевизия 12-и канал.

Въздухоплавателните власти препоръчват да се пътува до Гърция и Кипър и от местните летища да се извършват прекачвания до Израел.

Националният авиопревозвач Ел Ал продължава да лети по график и планира допълнителни полети за превозване на желаещите. Израелското външно министерство публикува онлайн формуляр за съдействие на израелците, които се намират в чужбина и срещат трудности със завръщането си.

Според "Таймс ъф Израел" досега

18 международни компании са спрели временно да обслужват маршрутите до Тел Авив.

Сред тях са "Луфтханза" и няколкото ѝ дъщерни авиокомпании, нидерландската Кей Ел Ем, унгарската "Уиз еър", три испански, две американски авиокомпании и други.

Френското външно министерство междувременно препоръча на френските граждани в Ливан да напуснат страната и припомни съвета да се въздържат от пътувания до там поради риск от засилване на военните действия в Близкия изток.

Канада предупреди гражданите си да избягват всякакви пътувания до Израел, тъй като ситуацията в областта на сигурността в региона може да се влоши без предупреждение."

По-рано и Съединените щати отправиха призив към американските граждани в Ливан да отпътуват от там поради очаквано повишаване на напрежението, след като висш командир на групировката "Хизбула" бе убит от израелски дрон насред Бейрут.