3 март - Русия е на колене пред България

През 1918 г. болшевишката власт е принудена да подпише Брест-Литовския мирен договор, като империята губи Полша, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Украйна и части от Беларус

Едно време
21:12 - 25 Юли 2023
12845
3 март - Русия е на колене пред България

Датата 3 март не е свързана само с подписването през 1878 г. на предварителния Санстефански мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

На 3 март - само че 40 години по-късно - през 1918 г. Съветска Русия капитулира пред победителя България и нейните съюзници в Първата световна война - Германия, Австро-Унгария и Турция - т.нар. Централни сили или Четворния съюз. На тази дата новата болшевишка власт в Москва подписва един от най-унизителните мирни договори, а именно Брест-Литовския мирен договор.

Според него Русия губи Полша, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Украйна, части от Беларус. Общо около 1 милион квадратни километра и над 60 милиона население е откъснато от бившата Руска империя.

Претърпяла поражение (много скоро след Октомврийската революция), Русия е принудена да сключи мир с цената на значителни териториални, демографски и стопански загуби.

В резултат на Бресткия мир, Полша, прибалтийските страни и Финландия са трайно, а Украйна, Беларус и Кавказ - временно, откъснати от Русия и преминават за няколко месеца в германската сфера на влияние. 

Договорът е именуван на мястото, където е подписан, а именно - град Брест-Литовск, днес град Брест в Беларус.

Това е един от малкото моменти в историята на Третото българско царство, в който родината ни подписва мирен договор като победител. 

Българската делегация в Брест-Литовск е водена от премиера Васил Радославов (седналият в средата с брадата)

Голяма заслуга за краха на Русия по южния фланг на Източния фронт има I-ва конна дивизия на ген. Иван Колев на Добруджанския фронт. При сраженията ни с руснаците нашата армия има в актива си пленени 5 руски бойни знамена. Кавалерията на генерал-майор Иван Колев дори пленява цялата Оренбургска дружина, заедно с командира и бойното им знаме. 

Според историци България участва в Първата световна война с цел обединение в единна национална държава на историческите си земи и българското население, разпокъсано безогледно в резултат на последователните усилия на Руската империя.

Част от руската антибългарска дейност е подмолното дирижирането на решенията на Берлинския конгрес чрез тайни протоколи, както и провокирането на Сръбско-българската и Втората балканска (Междусъюзническа) война.

Поставянето на Русия на колене в Брест-Литовск е акт на историческа справедливост и изиграва важна роля за съхранението на България като държава, казват историци. Болшевишка Русия полага огромен дипломатически натиск за заличаването на българския суверенитет след Първата световна война, но заради капитулацията и, не е допусната на преговорите от страната на победителите в Ньой и усилията и са неуспешни.

Още повече, че впечатляващите български победи в Македония и Добруджа спечелват респекта на Британската империя, Франция и САЩ. Тези победи доказват монолитността и силната културна идентичност на българската нация и впечатляват лично президента Удроу Уилсън – единствен наш защитник на масата за преговори в Ньой.

Важен момент, е че на конференцията в Брест-Литовск България участва със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по вина на Русия не е допуснат нито един българин. И това е неизбежно, защото в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България вече е суверенна държава.

България има свой държавен глава с титла “цар” Фердинанд, признат от всички Велики сили през 1909 г. след уреждането на спорните въпроси, свързани с обявяване на независимостта от 22 септември 1908 г.

През 1918 г., за разлика от 1878 г., България е легитимен субект на международното право. Тя е независима държава, скъсала едностранно чрез Акта за Независимост с с всички наложени ѝ зависимости от Великите сили по Берлинския договор.

Затова редица историци смятат, че Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. е датата на истинското освобождение на България от Русия и затова Трети март трябва да остане Национален празник на България.

Въпреки победата си на Източния фронт обаче, Централните сили не успяват да се наложат на Антантата и Първата световна война завършва с тяхно поражение през ноември същата година, след което Брест-Литовският договор е анулиран от Русия.

Благодарение на мира с Германия и съюзниците ѝ, болшевишкото правителство начело с Владимир Ленин се задържа на власт и по-късно успява да се наложи в гражданската война над монархистите и националистите.