3 месеца след бустера мислете и за четвъртата игла

Свят
15:30 - 20 Декември 2021
8261
3 месеца след бустера мислете и за четвъртата игла

Около 3 месеца трае относителното спокойствие на ваксинираните срещу ковид не с една, а с цели 3 дози, става ясно от проучване на Imperial College - Лондон, според което защитата пада драстично около 90-я ден след прилагането на бустерните игли и де факто превръща имунизацията в четиридозова, за да е ефикасна при наличието на Омикрон варианта. 

Таблица на изследователите от престижния вуз сочи, че ако при досегашния масов "щам" Делта гардът след бустер се задържа над 70% дори за леко протичане на ковид и над 90% от хоспитализация и тежки усложнения, водещи до смърт, при Омикрон ситуацията е драматично по-различна. А именно: 

При приложение на 2 дози - "Астра Зенека", последвани от доза "Пфайзер" защитата от лек ковид на ден 90 след втората игла при Омикрон е едва 8,6%. За тежко протичане е 37,3% без бустер, а за летален изход - 52,6%. 

Какво се случва при приложение на 3 игли? 

При 2 дози "Пфайзер", последвани от "Пфайзер" защитата от леко заболяване на ден 30 е 48,4%, на ден 60 е 38,9%, а на ден 90 - 30,2%. Това според специалистите в моментът (около третия месец), в който възрастните лица, както и имунокомпрометираните или особено рисковите трябва да помислят за четвъртата доза. 

Lupa.bg припомня на своите читатели, че в Западна Европа, например, трансплантирани пациенти отдавна са получили 3 пълни дози ваксина + четвърта (бустерна). 

Из изводите на проучването, с което можете детайлно да се запознаете ТУК, учените отбелязват, че Омикрон е твърде вероятно да настъпи Делта в идните седмици и да се превърна в доминантен вариант на SARS-CoV-2.

Със сигурност обаче нивата на защита на ваксинираните по отношение на Т-клетъчния имунитет се очаква да останат значително по-високи, в сравнение с неваксинираните досега. 

"Ако тежестта на Омикрон е дори 1/3 от тази на Делта варианта, очакваме пик на хоспитализациите и смъртните случаи, подобен на този от предишните вълни", добавят още от Imperial College of London.