3 въпроса към посланик Макаров за "фашизма" в България

Актуално интервю
13:25 - 11 Септември 2019
5335
3 въпроса към посланик Макаров за "фашизма" в България

В понеделник, 9 септември 2019 г., посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров откри изложба в Руския културен център в София, представяща „освобождението” на България от нацизма през септември 1944 г.

След официалната част на събитието посланик Макаров отговори на множество въпроси на представители на различни медии, свързани повечето с текущи политически теми между България и Русия. Изследователят на комунистическия режим Христо Христов беше един от малкото, които успя да му зададе три конкретни питания, свързани с изложбата. Представяме ви странните отговори на посланик Макаров:

Посланик Макаров, разгледах изложбата, но в нея не открих информация за това колко нацисти са унищожени от съветската армия на територията на България при освобождението ѝ през септември 1944 г.?

– Колко са унищожени ли? Аз не мога да ви отговоря на този въпрос.


А колко жертви е дала съветската армия при освобождението на България тогава?

– Аз не зная. Трябва да се има предвид, че червената армия е влязла в България без никакви боеве и военни ситуации. Поради това, аз мисля, че жертвите са минимални. За други страни сме дали повече жертви. Ще повторя, че съществува комисия от историци – руско-българска комисия, която трябва да се занимава с тези въпроси. Но тя не се е събирала от години. Тази комисия трябва да каже как е влязла червената армия в България, какво е извършено от нея, колко хора са загинали и т.н.


Може ли тогава някой от вашите колеги тук или вие да назовете един пронацистки или профашистки представител на тогавашното правителство начело с Константин Муравиев, на което СССР е обявил война? Защото се твърди, че тогава ни освобождавате от нацизма. Кои са членовете на тогавашното правителство, които са нацисти или фашисти?

- Аз не зная. Не мога да ви отговоря. Аз не съм историк, аз съм дипломат. Ако ми представите тези въпроси и извършим проверка тогава бихме могли да поговорим отново.