30% от българите живеят на прага на бедността

Икономика
20:42 - 18 Юни 2024
2288
30% от българите живеят на прага на бедността

Над 94 милиона европейци са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2023 година. Това са 21% от населението на Европейския съюз. България е на второ място по брой хора, застрашени от бедност. 

Тези хора живеят с поне един от трите риска: бедност, тежки материални и социални лишения, както и домакинство, в което много малко хора работят.

Най-много хора, застрашени от бедност, са отчетени в Румъния – 32%,  България – 30%, Испания – 27%, и Гърция – 26%. А най-ниски стойности са отчетени в Чехия, Словения,  Финландия и Полша.

На пътя между Истанбул и София, село Крепост посреща и изпраща гурбетчии. Със своите 2200 жители, селото е може би най-голямото в областта. И макар, че е изписано като жива картина, хората разказват, че живеят бедно. Един от тях е бившия миньор Илия Цветанов, чиято пенсия е 600 лв.

„Едвам плащаме тока и водата. Парите вечно не достигат. На заведение и на почивка не сме ходили, откакто хора сме станали, честно да ти кажа. На тая немотия не може да се издържа“, обяснява пенсионерът Илия Цветанов.

Станка Стайкова е самотна майка на две деца. Работи на три места и каквото изкара от градината, продава го. Въпреки това казва, че не и стигат парите.

„В кредити сме. Да можем да си направим условия за живот. Трябва да се разпъна между много работи, за да мога нормално да посрещам разходите за храна и облекло на децата“, казва Станка  Стайкова.

В магазина вече започват трета тетрадка с версии за тази година. В селото почти няма безработни, но въпреки това бедните са много. 

„Дори работещите хора са бедни. Тези хора, които са на минимална работна заплата, получават по 800-900 лв. Някои имат дечица, как могат да оцелеят. Много от младите хора предпочитат да работят в чужбина, за да печелят някакви пари“, споделя Димитрия Русева, кмет на село Крепост.

Сред завърналите се от гурбет е Румен Добрев. След години бране на цветя в Нидерландия, у нас за него няма достатъчно добре платена работа.

„Минимум 3000 лв. трябва да ги има на месец. Горе-долу. За да не излизаме по чужбини, а да работим  тук. Да се установим тук“, споделя Румен Добрев пред bTV.

В Хасковска област средната работна заплата е 1516 лв., с което регионът се нарежда на четвърто място отзад напред в страната.