4 години не уведомяват софиянец, че е болен от хепатит C

Здраве
12:21 - 22 Май 2019
3260
4 години не уведомяват софиянец, че е болен от хепатит C

Възможно ли е да сте болен от изключително опасна болест, здравните власти да знаят и изобщо да не ви уведомят? Звучи като измислица, но точно това се случва със столичанина Иван Такев.

През 2015 г. той дарява кръв. Направени са му изследвания, които не е потърсил. Тази година отново му се е наложило да направи кръводарение, но отивайки в центъра, се оказва, че му е наложена забрана да дарява кръв. Причината е, че през 2015 година е установено, че е болен от хепатит С – особено опасна болест. Парадоксът обаче е, че никой не го е уведомил цели 4 години, че е заразен, разказа в свой репортаж Би Ти Ви в сряда сутринта.

„Бях истински шокиран и убеден, че не може да ми се случи – нямам татуировки, нито съм наркоман. Нервен си, ядосан си, звъниш по институции, търсиш какво става”, обясни разказа Такев. Причината за ситуацията, в която попадна Иван, е законовата уредба. Според сега действащите правила, когато на пациент е открито опасно и заразно заболяване, трябва да се уведоми РЗИ, а оттам осведомяват личния лекар на заразения, който трябва да сведе информацията до него.

„Личния ми лекар беше шокиран, когато му казах, че съм заразен с хепатит C. Никой не го беше уведомил”, казва Иван Такев.

Иван Такев в студиото на Би Ти Ви

Адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, коментира, че това не е първият й такъв случай като юрист. „Имала съм доста абсурдни ситуации като пациент, който 10 години не знае, че е заразен с хепатит. Проблемът е, че цялата тази нормативна уредба е разпиляна в няколко документа. Няма ясна отговорност кой трябва да уведоми пациента, а той сам трябва да издири резултатите си. Стигаме до абсурда, че няколко институции знаят, че сме болни от хепатит, а ние не знаем”, посочи Шаркова.

Има празнота в законодателството, съгласни са и от Националния център по трансфузионна хематология, където в момента тече вътрешна проверка по случая на Такев