45 арестувани при спецакции в Пловдив, 15 от тях - фенове на Ботев и Локо

Новини
11:25 - 17 Юни 2020
2693
45 арестувани при спецакции в Пловдив, 15 от тях - фенове на Ботев и Локо

45 души са арестувани в Пловдив и областта при специализираните акции на полицията и прокуратурата. 

15 от задържаните са футболни фенове на "Ботев" и "Локо", които са участвали в организирания масов бой между двете агитки на 24 май.

Другите 30 са арестувани при акцията срещу битовата престъпност, която се провежда в момента на територията на 10 населени места.

Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който заедно с главния прокурор Иван Гешев пристигна в Пловдив.

30-те арестувани са обвинени в различни престъпления - притежание на наркотици и незаконни акцизни стоки, а също и кражби. Част от тях са участвали в друг масов бой - между враждуващи ромски кланове от Шекер махала недалеч от Панаира. "В момента в съда се гледат дела, вече има и една осъдителна присъда", допълни Иванов. 

"Целта на прокуратурата заедно с МВР е към на края на годината да има съществено намаляване на битовата престъпност. Сигурни сме че сме на пръв път", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Според него е недопустимо в центъра на втория големина град на България да има масови инциденти - с крака от маси, колове, прътове и други сечива, независимо каква е причината. 

"Недопустимо е заради забележка да се бият хора", коментира Гешев по повод на нападението над бившия следовател Иван Генчев, който ослепя след побоя. 

Гешев определи като недопустимо феновете да си устройват близо до Пловдив масови сбивания с по 14-15 човека от двете страни.

"И този бой да се снима и да е повод за гордост. Прокуратурата смята за недопустими тези явления, те не трябва да се случват. Това е причината да сме днес тук. Ако държавата не може да се справи с битовата престъпност и с хулиганските действия, означава, че трябва да закриваме държавата", категоричен беше главният прокурор. 

По думите му също така е недопустимо безогледно да се нарушава обществения ред и да се мисли, че за това няма да има последствия.

"Независимо дали става става дума за лица от ромски, турски или арменски произход, всички са български граждани. Те освен права, имат и задължения - да си плащат тока, да спазват законите и към обществото. Имаме твърдото намерение да направим всичко възможно, независимо дали става дума за милионер или социално слаб, да приложим еднакво закона спрямо всички извършители на престъпления", заключи Гешев.