5000 българчета не са ваксинирани против морбили

7% от имунизациите за 2018 г. са поставяни "само на хартия"

Актуални новини
12:32 - 24 Юли 2019
2768
5000 българчета не са ваксинирани против морбили

5000 българчета не са ваксинирани срещу морбили, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи за 2018 г.

За този период с имунизацията са обхванати 92.9% от децата, навършили 13 месеца. Става въпрос за всички хлапета, които са се родили в периода от януари до ноември 2017 г.

Справка в НСИ показва, че това са общо 59 076 българчета, пише в. "Телеграф".

7% от тях не са получили тривалентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Реално обаче броят на незащитените е по-голям. Причината за това са доказаните случаи, при които лекари са вписвали фалшиви имунизации. С други думи ваксините са поставяни на децата само на хартия, прави извод изданието.

Още в началото на годината главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че има заразени с морбили деца, които по документи се водят имунизирани. В резултат на това започнаха проверки. Регионални здравни инспекции вече са съставили 125 акта на общопрактикуващи лекари заради фалшиви документи за поставени ваксини. Откритите нарушения са в четирите най-засегнати от епидемията области - Софийска, Кюстендилска, Благоевградска и София-град.