6 млн. души годишно умират от цигари

Мъж изпушила 1000 кг тютюн за 30 години, съобщи пулмолог

Актуални новини
13:26 - 31 Май 2019
2507
6 млн. души годишно умират от цигари

У нас започва Национална кампания за безплатни профилактични прегледи на пушачи във Втора градска болница в София, а от юни и във Враца и Благоевград. Инициативата се организира от Асоциацията за профилактика на белодробните болести и е подкрепена от Столичната община и Министерството на здравеопазването.

Това съобщи пред БНТ белодробният специалист д-р София Ангелова по повод днешния Световен ден без тютюнопушене.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 млн. души. Над 5 млн. от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене“. Според изследване на „Евростат“ у нас през миналата година от рак на белите дробове за починали близо 3 300 души. Водеща по смъртност по този показател от страните в ЕС е Унгария с 27 на сто и България с 20%.

„Белият дроб е изключително важен орган за нашия организъм и ние трябва да го пазим. Днешният ден ще отбележим с Коалиция „Заедно без дим“, изследвайки пушачи, списъците вече са пълни в София, обясни д-р Ангелова.

Тя подчерта, че се стартира целогодишна кампания, така че от юни месец ще се преглеждат хора и във Враца и Благоевград.

"Призоваваме пасивните пушачи и тези, които ползват бездимни цигари, да проверят белодробното си здраве. Днес на прегледите ще изследваме дишането, функцията на белия дроб, неговата структура чрез флуорография, ще измерваме и въздуха в центъра на София“.

Тютюнът и димът влияят от костите на главата до палците на краката. Има много научни доказателства за въздействието на тютюневия дим върху организма. Изключително много страда обаче дихателната система и белият дроб. Под влиянието на тютюневия дим се нарушава защитата на белия дроб. Затова може да бъде атакуван често от вируси, бактерии и всякакви токсични вещества.

„За съжаление, България е сред страните, в които много се пуши. Счита се, че около 2 млн. души пушат. Затова е висок процентът на хората с ХОББ у нас. Това е и една от нашите цели – да диагностицираме по-рано заболяването, защото се оказва, че има разлика между подадената статистика от Европейската здравна комисия, според която между 10 и 15% от хората у нас са с ХОББ и данните от НЗОК.

По думите ѝ, по Здравна каса в края на 2017 г. се лекуват само 75 000 души с ХОББ

Тютюнопушенвето е зависимост, която се развива много по-бързо, когато организмът е по-млад. Затова нашият призив е към децата, защото за съжаление, много от тях пушат. Колкото по-рано се пропушва, толкоав по-висока е вероятността да развият зависимост. А когато попаднеш в капаните на зависимостта, за голямо съжаление, отказването е трудно след това.

Мой пациент-пушач беше изчислил, че е изпушил над 1000 кг тютюн за 30 г., 1064 дни е загубил от живота си, за да пуши и е похарчил десетки хиляди левове, за да загуби здравето си“, допълни пулмологът.