759 са случаите на морбили у нас

Две трети от заразените са в София

Здраве
10:01 - 28 Май 2019
2219
759 са случаите на морбили у нас

Продължават да се увеличават случаите на заразени с морбили у нас. В момента има 759 заразени, заяви националният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев пред bTV.

В сравнение с миналата година увеличението е повече от 40 пъти. В София са две трети от заразените. Голям е броят им и в областта на Благоевград. 

Първите случаи бяха в детското отделение на болницата в Разлог. Вече има болни от морбили в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив.

По думите на доктор Кунчев след Румъния и Сърбия, заразата се е прехвърлила в България и Македония.

В момента най-много заразени има в София област. Случаи са регистрирани в Самоков и Ихтиман, но и в столицата и Кюстендил.

"Една трета от заразените деца са под имунизационна възраст, а останалите по някаква причина не са били имунизирани. В повечето случаи става дума за несериозно отношение на родителите, липса на личен лекар, пътуване извън България и смяна на населените места", поясни националният здравен инспектор.

Той отбеляза, че около 90% от случаите са сред ромското население, затова натам са насочени усилията за по-голям имунизационен обхват.

Личните лекари и родителите на децата, които не са ваксинирани, се глобяват.

"Това е най-заразното инфекциозно заболяване", подчерта Кунчев.

Макар в повечето случаи да протича леко, все пак то отслабва имунната ни система и има един смъртен случай при 1000 заболели, сочи статистиката.

Здравният инспектор е категоричен, че ако 95% от хората се ваксинират, епидемията ще се избегне.