99 години от рождението на Рей Бредбъри

Писателят пропуска Втората световна война заради слабото си зрение

Култура
13:28 - 22 Август 2019
2234
99 години от рождението на Рей Бредбъри

„Не е нужно да гориш книги, за да унищожиш културата. Само трябва да накараш хората да спрат да четат”. Потомък на един от учениците на Шекспир и на жена, смятана за вещица, ДНК-то на Рей Бредбъри предполага, че той не е едно обикновено дете.

Писателят се ражда на 22 август 1920-а година в малко градче в Илинойс. Приказките, които една от лелите му чете преди сън, ще се превърнат в главен източник на вдъхновение за неговите бестселъри, а родното му градче Уокиган ще се трансформира в Грийнтаун, едно от ключовите места в романите му.

Когато е на 14г., през 1934г., семейството му окончателно се установява в Лос Анджелис, където баща му си открива сигурна работа.

Младият Рей е във вихъра на щастието, защото най-сетне има възможността да е толкова близо до любимия му Холивуд.

В училище Рей участва активно в клуба по актьорско майсторство, а първият хонорар, който получава, е благодарение на виц, купен от Джордж Бърнс за радиопредаването „Бърнс и Алън”.

Още от дете Бредбъри показва интерес към литературата.  Прекарва часове в библиотеката, за да се информира и да черпи опит и вдъхновение от някои от най-популярните писатели на неговото време.

Тъй като Рей има проблем със зрението, той не е мобилизиран в армията по време на Втората световна война. Това се превръща в добра възможност за Рей, на когото му остава много време за писане.

Романите на Бредбъри са специфични, отличаващи са, невъзможно е да не разпознаеш стила му. Той е дързък, смел, категоричен, далеч от сивата реалност на света, но близо до човешката душа и отделния индивид.

Днес празнуваме 99 г. от рождението на Рей Бредбъри, без когото литературния свят нямаше да бъде същият.