Абе, какво продават в тотото, хляб или тоалетна хартия?

Хазартът официално се превърна в стока от първа необходимост

Коментар
16:59 - 23 Март 2020
35279
Абе, какво продават в тотото, хляб или тоалетна хартия?

Еха, голям кеф – натрупванията в различните игри на „Спорт Тото“ за четвъртък са стигнали 9 и половина милиона лева. Ама, чакай малко, вместо перхидролкото Део да се хвали наляво и надясно колко пари ще раздадат магическите сфери, не трябва ли да е в неплатен отпуск? Откъде-накъде тотопунктовете работят насред извънредното положение, да не би в тях да раздават маски, дезинфектант или тоалетна хартия? Значи мизерният частник с кафене или магазинче за електротехника е принуден да го затвори и да плаща компенсации на оскъдния си персонал, но държавният мастодонт продължава да лапа кинти като разпран?

Пред пунктовете на тотализатора се вият опашки именно от онези, които уж трябва да пазим – представителите на алцхаймеровата възраст, които отчаяно пускат едни и същи числа откакто Владко Живков е навършил пълнолетие и мечтаят за лелеяната шестица, дето ще им оправи живота. Е, сега наистина ще ги оправи – окончателно решение, както навремето е казал Хайнрих Химлер.

Възхищавам се на опита на държавното тото да капитализира върху карантината на Васил Крумов Божков в Абу Даби, но да се лапат пачки на фона на смъртоносната зараза е повече от цинизъм. Това е мрачна оценка на психопаттологичното състояние на обществото ни. Щом хазартните игри влизат в един и същи параграф като стоките от първа необходимост, значи сме стигнали дъното на моралната и културна деградация. Кофичка кисело мляко, клисав хляб и мазно фишче – това е битието на българина, независимо дали навън върлува ураган, коронавирус, или нашествие от парцаливи сирийци. Отврат!

Разбирам, че Спортният тотализатор дава директно 17% от постъпленията си за българския спорт. Да, ама в момента спорт няма никакъв. Само Мария Гроздева стреля тайно в мазето си по плъхове и Божинката се опитва да топи сланини на велоергометъра. Така че препоръчвам тези проценти директно да заминават за покупка на респиратори за инфекциозните отделения. Може и да покрият масрафа на част от старците, които ще се заразят по опашките пред смрадливите пунктове. Щом Кирил Домусчиев и Делян Пеевски могат да извадят от собствените си пари за болниците, тотото също трябва да може да даде малко от нашите, нали? Защото иначе утре няма да има кой да попълва с артритни ръце комбинация за 3,60 лева с надеждата да осъмне като Баба Гошка. А вместо това ще осъмне с тръба в гърлото.