АЙ, СИКТИР: Пуснаха козунак по 180 лева за Великден
Печивото на "Долче и Габана" нямало равно, появи се и дубайски вариант с крем пистачио

Чудо на пазара за Великден - козунак за 180 лева. Шедьовърът на сладкарското изкуство е италианската "коломба" на Dolce & Gabbana – традиционен великденски сладкиш, опакован в луксозна дизайнерска кутия и придружен от сладко от диви сицилиански ягоди и шоколад.
Цената е между 175-180 лева за 1 килограм. На пазара в момента има всичко - брашно от Канада, закваска от Италия, масло от Франция, шоколад от Белгия.
Между 3 и 180 лева се продават великденските изкушения тази година. По традиция цените са по-високи в софийските елитни пекарни, а най-евтините предложения може да бъдат открити в големите магазини.
След дубайския шоколад, който подлуди света и България, очаквано хитът за Великден са и "дубайски козунаци" с пълнеж от крем пистачио или както го познаваме у нас - шамфъстък.
Сред най-любопитните великденски предложения тази година се откроява еднокилограмов козунак за 130 лева - тържество на шамфъстъка. Този козунак не просто съдържа крем от пистачио, той е изцяло посветен на него.
Крем от шамфъстък отвътре, заливка от шамфъстък отгоре, поръска от шамфъстък, плюс още шамфъстък и орехи за компания. От сладкарницата, която го предлага, обясняват, че влагат над 600 грама крем във всеки козунак.
„Това е скъпа суровина - около 70-80 лева е цената на крема от шамфъстък. Плюс това ръчният труд не е евтин в днешно време – хората вече не искат да работят нощем, а ние за 5-6 дни трябва да изпечем поне 2000 броя“, казва собственикът на веригата. „Освен заплати, давам и процент от продажбата. А има и разходи – ДДС, ток, машини, фурни...“