Албанският премиер пак провокира: Ние се кланяме на ЕС, той ни изостави

Еди Рама отправи тежко обвинение към Брюксел заради ковид ваксините, забрави, че България първа й дари

Топ
20:10 - 14 Октомври 2022
4484
Албанският премиер пак провокира: Ние се кланяме на ЕС, той ни изостави

Еди Рама не спира да генерира скандали. След като вчера стана причина ПАСЕ да отмени официалната вечеря заради негова изцепка, днес се оплака, че ЕС напълно е изоставил Албания в борбата с ковид. Премиерът от Тирана отправи куп обвинения срещу евролидерите - и леви, и десни, и центристи - че солидарността им спрямо страните от Западните Балкани, които се намират в чакалнята за ЕС, била само на думи. 

В дебат за левите политики в Берлин Рама заяви, че единствените държави, които са помогнали на страната му с ваксини срещу ковид, били Турция, Русия и Китай, но не и членки на ЕС. И обвини 28-те страни, че оставили властите в Тирана като "риби на сухо" да се чудят откъде да намерят препаратите срещу коварната зараза. 

Справка на Lupa.bg показва, че още с първия транш игли срещу ковид, пристигнал у нас в края на 2020 г. Албания и Северна Македония са получили немалко броя препарати, за да започнат двете страни да имунизират възрастните и най-рисковите си граждани. В средата на 2021 г. България изпрати още 150 хиляди ваксини. 

Изцепката на Еди Рама и изричният му отказ да спомене България сред държавите-членки на ЕС, помогнали с ваксинационния процес на Тирана, идва след като преди няколко месеца той нарече София "грешка" в контекста на преговорите за членство в ЕС. Тогава той каза: "Една страна (България - б.р.), която държи две други държави (Албания и РСМ) като заложници, е грешка". И след като преди дни премиерът на западнобалканската страна скандално обяви, че "тайно" е взел ваксини от Италия. 

Днешната дързост на Рама в Берлин идва на фона на скандала на заседанието на ПАСЕ снощи, на което той поиска да се отмени резолюция от 2011 г., базирана на доклад на швейцарския журналист Дик Марти, според който властите в Албания са извършвали престъпления, включително трафик на органи, докато страната е приемала хиляди бежанци от Косово по време на войната. Заради настояването на Рама се стигна до отмяна на официалната вечеря. 

Иначе премиерът разви пространна теза, че Албания може да не е член на абревиатурата "ЕС", но е член на съкращението "Е." (Европа - б.р.). "Проблемите и предизвикателствата са общи. Важно е обаче как този съюз да съществува така, че накрая да се видят резултати - никой да не остане зад борда и нито един принос за развитието на тази солидарна Европа да не се взима за даденост", каза Рама. 

А по повод липсата на солидарност в Европа заяви надежда, че примерът с ваксините няма да се повтори. Бившият баскетболист и художник избухна с изказване на ПЕС конгреса:

"Албанците сме много лоялни хора - бяхме последните да предадат Османската империя, след това СССР, и ще сме последните, които да предадат Европейската империя. Дори ако тя рухне. Но не сме тук като даденост". И призова ПЕС да промени политиката си вътре. Като даде пример за това, че за разлика от нея, ЕНП подкрепяла членките си на сляпо, като визира корупционни политики у някои от тях, които са били на власт в съответните страни. 

Еди Рама отправи упрек към ЕС и заради това, че докато Албания плаща на студентите си държавни поръчки да вземат специалности за лекари или инженери, Германия ги тегли с високи заплати. 

"Значи Западна Европа иска да ни държи настрана, но ни взима кадрите. Това трябва да се промени и да се намери баланс. Да, радваме се да помогнем на Германия с млади медици, но и на нас трябва да се помогне", добави албанският премиер. 

В същото време евросоциалистите обсъдиха борбата с абсурдното полско законодателство по отношение на абортите, десните политики на затягане на коланите, дори с риск от това да произтече модерно трудово робство, ролята на жените в европейската политика и огромната ножица в заплатите между двата пола. 

Шефката на ПЕС-жени Зита Гурмай, например, е категорична, че трябва да се продължи промотирането на икономиката в страните на Стария континент така, че жените да се включат в самото изграждане на политиките. И пита:

"Защо жената, която вдига бебето си се смята, че върши по-малко работа от мъжа, който вдига камъни?!". 

"Ако сме прогреесивни политици, не трябва никога да забравяме, че най-важното е защита на обществото. А виждаме в Европа крайнодесни, които превземат политиката - в Полша, Унгария, в Италия. И виждаме последиците от това.

Срамота е, че досега не сме осигурили правата на жените на Полша в 2022 г., в сърцето на Европа. А това е нашият дълг - да го сторим", допълни полският евродепутат Роберт Биедон. 

В залата говори и кметицата на Берлин Франциска Гифи, която хвърли светлина как германската столица се е справила с приемането на над 300 000 украински бежанци от началото на войната. От тях над 1/3 са останали там и затова се е наложило приемането на специални бюджетни мерки.

А за урок на кметицата на София Йорданка Фандъкова - разкри, че от месеци всички ученици в Берлин се возят напълно безплатно, без значение на каква възраст са.