Александър Николов: Европа не може да оцелее без "Газпром"

Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент, заяви енергийният министър

Свят
10:47 - 31 Юли 2022
3911
Александър Николов: Европа не може да оцелее без "Газпром"

Европа към момента без "Газпром" не може да оцелее. Ако погледнем само за България - диверсификацията може да бъде достигната до определен момент. Тоест този договор, който имаме, ако се изпълнява, ще имаме относително добър баланс. Може и частично да паднат цените. Това каза министърът на енергетиката в оставка Александър Николов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите му, ако войната в Украйна приключи, има огромен шанс цените да се намират в различна плоскост и доставките на газ за Европа от "Газпромекспорт" да изглеждат по различен начин.

По отношение на изказването на посланика на Русия Елеонора Митрофанова за газа, той заяви, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент.

"Последното предложение относно съществуващия и все още активен договор между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" е от страна на "Булгаргаз" към "Газпромекспорт". Няма нещо, което "Булгаргаз" можеше да направи допълнително. Последният анекс, който е работещ и за двете дружества, е предложен от "Булгаргаз".

Той определи изказванията на президента Румен Радев и вицепремиера Корнелия Нинова по отношение на положението в енергетиката като странни.

"Имал съм честта и удоволствието няколко пъти да си комуникирам в директни разговори с президента. И съм убеден, че неговите желания са за стратегически правилно развитие на България. Но през тези 8 месеца успях да видя колко е важен екипът отзад. Какви данни са вадени от неговата администрация не мога да кажа, но мога да предоставя всичко, което е налично при нас".

По отношение на твърденията на Корнелия Нинова той заяви, че е много разочароващо.

"Лично за мен на фона на нещата, които се случваха, се опитвах в максимално дълбоки детайли да запозная не само премиер и ресорен вицепремиер, но и колегите от МС. Но колкото и да е разочароващо, толкова и не е никак изненадващо. През последните седмици всички решиха да влязат в предизборна риторика, което е тъжно за обществото", каза още той.

Министър Николов заяви, че договорът за 7-те танкера е с фирма от САЩ.

"Офертата е разделена на две части. Ангажиращата част е за първите 3, а останалите 4 през 2023 г. са възможни, но могат и да бъдат отказани. Може да се предоговори механизмът на цена и начин на плащане. Има къде да се разтоварят. И това, което е най-близко във времето - октомври месец, е подсигурено къде ще бъде разтоварено. За останалите две продължават разговори и ще ги оставим отворени - тоест всеки да вземе решение. Второто и третото карго могат да се доставят на алтернативни терминали. Дори да не стане, има механизъм, по който да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството".