Александър Симов пред Lupa.bg: Бетина Жотева пуска пипала и към сайтовете

Политика
13:15 - 11 Май 2020
12657
Александър Симов пред Lupa.bg: Бетина Жотева пуска пипала и към сайтовете

Александър Симов е депутат от "БСП за България" и член на Комисията по култура и медии в Народното събрание. 

-Г-н Симов, през март законът срещу фалшивите новини не успя да пробие. Защо отново се повдига този въпрос? 

-В Закона за мерките по време на извънредното положение по предложение на патриотите бяха предвидени големи наказания за хората, които разпространяват фалшиви новини за коронавируса. Точно тогава „Обединени патриоти“ изкараха свой законопроект срещу фалшивите новини, за който казаха, че му е дошло времето. Законопроектът обаче въобще не стигна до пленарна зала.

-Да, той беше посрещнат на нож – защо тогава новият шеф на СЕМ Бетина Жотева сега отново повдига въпроса за такъв законопроект?

-Мене ме изумява фактът, че новоизбраната председателка на СЕМ поставя като най-голям проблем на българската медийна среда фалшивите новини. За мен това е изключително лошо нареждане на приоритетите и изключително подъл поглед върху реалната медийна ситуация! България за пореден път става на 111-то място по свобода на словото, но това е тема, по която СЕМ година след година – при всеки свой отчет, ни повтаря, че нямат правомощия да се намесят. Сега изведнъж се оказва, че тяхната битка е с фалшивите новини, въпреки че правомощията им за борба в тази сфера също са изключително малко!

Мен ме плаши фактът, че Бетина Жотева се превръща в говорител на Закона на „Обединени патриоти“, което се опитва да натовари СЕМ с цензурско-полицейски функции!

Което е абсолютно абсурдно, тъй като СЕМ е един компроменитран орган, на който никой не вярва и който нищо не може да направи.

Само да припомня – Бетина Жотева, боркинята с фалшивите новини, е същата жена, която преди 2 години беше записана как заплашва журналист, че ще го накара да млъкне и, видите ли, какво ще му се случи - само защото журналистът е питал въпроси, които г-жа Бетина Жотева не харесва!

И сега същата тази госпожа настоява да се вземат някакви мерки срещу фалшивите новини и мелодраматично въздиша, че тя нямала правомощия да се бори в тази сфера, защото половината от тях били от сайтове. Т.е. - тя иска да разшири пипалата и към електронните сайтове.

-Другата страна на въпроса е – как точно ще се определя кои новини са фалшиви? В много случаи журналистите ползват неофициална информация и не разкриват източниците си. Но това не означава, че техните новини са фалшиви?!

-Това е основен проблем в законопроекта на патриотите – какво е фалшива новина?!

Защото неясната дефиниция води към възможност за изключителна злоупотреба. Давам пример – тогава можем да кажем, че цялата предизборна програма на патриотите е фалшива новина, защото те обещаваха полицай във всяко село. Сега да го има? Няма го!

Значи това е фалшива новина и всеки сайт, който я разпространява, е разпространявал фалшиви новини... Няма дефиниция на фалшиви новини и понеже тя отсъства. Този законопроект, ако бъде приет по този начин - както и ако бъдат приети тайните мечтания на г-жа Жотева – ще превърнат СЕМ в един орган, който чисто полицейски ще преследва сайтове заради това, че са написали нещо неудобно. Затова ме притеснява поставянето на фалшивите новини като проблем.

Ами решете проблема със свободата на медиите, решете проблема със зависимата медийна среда, осигурете възможност на нормалните журналисти да работят, пък после тръгвайте да се борите с фалшивите новини!

Поставяйки фалшивите новини като топ проблем, Бетина Жотева показва едно – че СЕМ не само е нефункционален орган, но е и морално деградирал орган.