Ало, Космос! Говори България! Говори Соломон Паси!

Специален гост на форума е астронавтът от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопез-Алегрия

Техномания
17:20 - 24 Юни 2024
44765
Ало, Космос! Говори България! Говори Соломон Паси!

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще поздрави участниците в Четвъртото издание на фестивала "Ало, Космос! Говори България!" утре (25 юни) от 13:30 ч. в зала "Джон Атанасов" на "София тех парк". 

Очаква се форумът да събере 1000 деца от цяла България с интерес към науката и Космоса. Специален гост на събитието ще е астронавтът от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопез-Алегрия, който ще отговаря на техните въпроси. 

Също така децата ще имат възможност да участват в различни интерактивни преживявания и да чуят лекциите на водещи лидери в областта на науката и технологиите.

За фестивала са подготвени над 40 щанда, десетки работилници и многобройни демонстрации. Един от най-вълнуващите акценти е демонстрация на скок с парашут от специалните сили.

"Ало, Космос! Говори България!" се осъществява под патронажа на Министерството на образованието и науката, и се организира от Атлантическия клуб.

“Следващото голямо предизвикателсво за нашата организация е да върнем България в Космоса. България беше голяма космическа сила, имаше години, в които имахме най-голям брой космонавти на глава от населението в света, бяхме голям производител на космически храни.

Целта на нашия фестивал “Ало, Космос! Говори, България!‘‘ е да разшири и вдъхнови въображението и мечтите на децата, да им даде мащаб, да им даде шанс да мечтаят за това да стигнат до Космоса, да получат Нобелови награди, а тези, които са в сферата на изкуството, да получат "Оскари”, отбеляза тогава Соломон Паси. Той направи и кратка хронология на изминалите три издания на фестивала.

Темите на фестивала отново са насочени ĸъм Космоса и Вселената. Ще бъдат разгледани и обсъдени черните дупки, телепортацията и ĸвантовото ĸриптиране, пътешествието във времето, ĸлонирането и живота до границите на безсмъртието, Антарĸтида.