Алпинистът Кънчо Долапчиев пред Lupa.bg: Към К2 лесен път няма, но Скатов е знаел какво го очаква

Коментар
16:40 - 05 Февруари 2021
14165
Алпинистът Кънчо Долапчиев пред Lupa.bg: Към К2 лесен път няма, но Скатов е знаел какво го очаква

Кънчо Долапчиев е един от доайените на ски алпинизма у нас. Доцент е в НСА, където преподава спортно катерене и туризъм. Участвал е в легендарната българската експедиция до Еверест през 1984 г., при която загива Христо Проданов. Потърсихме доц. Долапчиев, след като под връх К2 днес загина топ алпинистът ни Атанас Скатов, за да коментира трудностите, възможностите и невъзможностите при подобни експедиции.

-Г-н Долапчиев, беше ли мисия невъзможна изкачването на хималайския връх К2 от Атанас Скатов? При тези страховити условия - минус 45-50 градуса, силен вятър и над 7000 метра височина.

-Не е невъзможно в такива условия да се изкачи върха. Наистина, мразовито е, но екипировката му е била добра. Мен ме смущаваше много ниската температура, но по-страшен е вятърът. Той пречи на избора на пътя.

-Вие очаквахте ли, че нашият катерач ще успее?

-Разбира, се, че можеше да успее. След като е проправен пътят към върха...Това е едно улеснение - все пак едно е да вървиш по ненаправен път, друго е пред теб да има въже – шерпите са го опънали и ти вече качваш по него. Дали е тъмно или светло, вървиш, това те улеснява значително.

-Първоначално се твърдеше, че Скатов е загинал заради скъсване на въжето. После стана ясно, че въжетата са здрави, но той се е разкачил, вероятно от умора и липса на концентрация .

-Когато от едно въже като се закачваш на друго, тогава е деликатният момент. Явно така се е случило и е изпуснал от въжето. Но се случва да се скъсат въжета. На единият от големите полски алпинисти Йежи Кукучка - вторият човек в света, който изкачи всичките осемхилядници след Меснер, му падна камък и скъса въжето. Така е, падат камъни, ледени буци, които нараняват въжето и не е изключено да се случват такива неща. Вярно е, че издържат 1-2 тона, но в такива случаи са безсилни. 

-На кое място поставяте К2 като сложност в Хималайската корона?

-Поставям го на първо място. Още повече, че към К2 няма лесен маршрут. Към Еверест него има 16 маршрута, от които 2 са сравнително лесни и са наречени комерсиални. В сезона има дни, в които на него се качват по 150 души за един ден. Ами на Черни връх не се качват по толкова на ден. Докато към К2 няма лесен, комерсиален маршрут.

К2 е най-труден не по мое мнение, а според специалистите по Хималаите.

-Но Боян Петров, който загина на Шиша Пангма, успя да изкачи К2. 

-Да, качи го, той е първият българин, който го направи. Преди това имаше опит на други българи, но те разумно се върнаха, защото условията не позволяваха да продължат.

-Г-н Долапчиев, знаете, че мнозина, които не познават тръпката на изкачването, смятат, че катерачите почти винаги тръгват на смърт и знаят това. Така ли е?  

-Вижте, по отношение на спорта - когато един щангист види как един шахматист играе на 8 дъски без да гледа и помни всичко и си казва- този е свръхчовек. Шахматистът, от своя страна, като види как щангистът вдига 200 килограма, също казва: "Тоя е свръхчовек".

Така че в отделните спортни дисциплини нещата са толкова напреднали, че изискват специална професионална подготовка, каквато в очите на хората изглежда глупост и невъзможност. А това е професионализъм. Давам ви елементарен пример – всяка година се провежда планинско бягане, като стартът е НДК и се стига до Черни връх, ако имате представа.

Рекордът е 1 час и 40 минути. Нормалният човек не може да изтича  от НДК до "Драгавлевци" за това време. А планинските бегачи го правят, като Шабан Мустафа от Разград и това е невероятно. 

-Спомняте ли си често за прочутата и драматична експедиция с Христо Проданов към Еверест, в която участвахте? 

-Това вече е стара история, оттогава нещата се промениха много.

-Вие самият, не мечтаехте ли също да качите К2?

-По мое време беше трудно да се напусне царството. Но да, разбира се, че съм искал, кой не е искал! Занимавам се с алпинизъм от 15-годишен. Алпинизмът е спорт, в който има върхове и за 90-годишни.

Рекордът на изкачване на Еверест е с мой връстник - качил го е катерач на 76.

-Да, този спорт не е само за младежи, дори е по-подходящ за по-опитни хора. 

-Е, младите хора бързо се научават. Опит се придобива за 2-3 години, въпросът е да се мисли. Изкачването, а и слизането трябва да са ти в главата.

-Изглежда още по-страховито, че подобни върхове се катерят по тъмно през нощта... По тъмно тръгна да качва и Скатов.

-Да, по тъмно се тръгва, за да се избегнат някои неща. Алпинистът не тръгва отдолу догоре, минава се през междинните лагери. По принцип се тръгва рано. Нашите хора, които качиха Еверест – Кирил Досков и Николай Петков, тръгнаха към върха към 2-3 часа през нощта, а в 9 часа бяха на върха.

В различните ситуации се тръгва по тъмно.

-Боян Петров загина, сега и Атанас Скатов. Загинаха най-добрите ни алпинисти. Остават ли след тях катерачи от същия ранг, с подобни кураж и възможности?

-Имаме. Вижте, по въпроса за алпинизма -имаме много добри  алпинисти, катерачи, които решават страхотни проблеми. Но в алпинизма има категории, които не се наемам сега да обяснявам. Имаме алпинисти, но за съжаление, всички тия начинания струват много пари. Но нито Федерацията по алпинизъм, нито Министерството на спорта могат да отделят подобни средства. Ако направя eдна калкулация и ми кажат какво ще струва качването на Еверест, веднага мога да направя калкулацията и имаме определени хора, които могат да се качат навсякъде. Те разполагат със съоръженията, екипировката и всичко и всичко.

-Познавахте ли Скатов, говорили ли сте скоро? 

-Познавам го момчето. Амбициозен е. Но ако поне малко не си амбициозен, какво правиш под този връх! 

-Това, че е веган, дали не му е отнело от силите по някакъв начин? 

-Да, вероятно го има и това. Но щом и други вегетарианци са се качвал, за вегани не ми е известно, той е преценил. Това не му е първият осемхилядник. Той е знаел какво го чака на 8000 метра.

-Като говорим за Еверест с трудните маршрути и К2, можем ли да ги сравняваме?

-Не се наемам да коментирам. Само ще кажа, че през 1984 година, българската експедиция мина по т.нар. Западен гребен, двайсет и  няколко експедиции са се пробвали след това и никой освен българите не е минал по този маршрут. Така ще ви отговоря.

Така че маршрутът по Западния гребен към Еверест, по мое мнение, без да съм бил на К2, е по-труден от този маршрут, по който се движат сега и по който се качиха 10-те шерпи. Да, той не е качван през зимата, а сега го направиха.