Американците приемат Харис за по-честна в сравнение с Тръмп

Републиканският кандидат внушава, че опонентката му ще бъде президент, който няма да печели уважението на западните лидери

Актуални новини
11:27 - 14 Август 2024
827
Американците приемат Харис за по-честна в сравнение с Тръмп

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис има лек превес пред Доналд Тръмп в няколко щата, показва ново проучване на Асошиейтед прес и Националния център за изследване на общественото мнение (НОРК), въпреки че американците все още се доверяват малко повече на бившия президент по въпросите на икономиката и имиграцията.

Почти половината американци твърдят, че „предан на демокрацията“ и „дисциплиниран“ са характеристики, които по-добре описват Харис. Около трима на всеки десет казват, че това са по-силни страни на Тръмп.

Според четирима на всеки десет гласоподаватели Харис е тази, която „се интересува от хора като вас“, докато трима на десет смятат същото за Тръмп. Около 40 на сто са посочили, че „честен“ по-добре описва вицепрезидентката, а 24% смятат, че това качество в по-голяма степен се отнася за опонента ѝ.

И двете партии се надпреварват да дадат определение на Харис, докато тя се подготвя официално да приеме номинацията на Демократическата партия следващата седмица, показва проучването. Според него вицепрезидентката носи от „същия товар, който потопи“ президента Джо Байдън преди той да се откаже от кандидатпрезидентската надпревара, но тя има предимства пред Тръмп, сравнявани директно двамата.

Тръмп провежда предизборна кампания, в която иска да бъде приеман като силен лидер, способен да се справя с тежките кризи, пред които е изправена страната. Той внушава, че Харис ще бъде президент, който няма да печели уважението на западните лидери.

Засега обаче той няма предимство пред опонентката си по тези характеристики, показва проучването. Четирима на всеки десет избиратели смятат Тръмп за силен лидер. Подобен е делът на твърдящите същото за Харис. Същият брой хора смятат бившия президент за способен да се справя с кризи, срещу сходен процент за вицепрезидентката.

Американците все още са разделени по въпроса кой смятат, че е способен да спечели изборите през ноември. През юли, преди Байдън да се оттегли от надпреварата, само двама на десет американци смятаха, че той може да победи, докато два пъти повече казваха същото за Тръмп.

Сега около 45% от избирателите твърдят, че имат повече доверие на предишния президент на САЩ по въпросите за икономиката и имиграцията, срещу 38 на сто, вярващи повече на сегашната вицепрезидентка.

Харис се радва на по-голямо доверие от Тръмп, когато става въпрос за справяне с проблеми, свързани с расовото неравенство, политиката за абортите и здравеопазването. Близо половината избиратели смятат, че демократката ще свърши по-добра работа по тези въпроси в сравнение с републиканеца, на когото доверие гласуват трима на всеки десет избиратели.  

Около двама на десет независими гласоподаватели са посочили, че биха искали Харис да бъде избрана на поста, докато сходен брой независими избиратели твърдят същото за Тръмп.