Американците са се устремили към Луната на Свети Валентин

"Нова-Си" трябва да бъде изстрелян от "Спейс Екс" на 14 февруари в 5.57 ч. по Гринуич

Любопитно
10:14 - 12 Февруари 2024
1709
Американците са се устремили към Луната на Свети Валентин

Американски компании ще се опитат да изпратят космически апарат на Луната на 14 февруари, когато на много места по света се празнува Свети Валентин, и месец след провала на първата частна мисия.

Мисията ще бъде осъществена от лунен спускаем апарат на базираната в Хюстън, Тексас, компания "Интюитив машинс", който ще бъде прикрепен към върха на ракета-носител на "Спейс Екс".

Предишният опит беше извършен през януари от лунния модул на компания "Астроботик", който беше изстрелян с ракета-носител "Вулкан Кентавър" на "Юнайтед Лонч Алайънс" - партньорство между "Боинг" и "Локхийд Мартин".

Заради изтичане на гориво по време на полета космическият апарат не успя да достигне Луната и контролирано се разпадна при повторното си навлизане в земната атмосфера.

По план спускаемият апарат на "Интюитив машинс", наречен "Нова-Си", трябва да бъде изстрелян от "Спейс Екс" на 14 февруари в 5.57 ч. по Гринуич (7.57 ч. българско време) от космическия център "Кенеди" във Флорида. Очаква се апаратът да кацне на Луната на 22 февруари в близост до южния й полюс.

Ако мисията на "Интюитив машинс" и "Спейс Екс" е успешна, това ще бъде първото кацане на американски космически апарат на Луната след края на програмата "Аполо" преди повече от 50 години и първото успешно кацане на лунната повърхност, осъществено от частна компания. 

Лунният спускаем апарат "Нова-Си" ще превози до Луната научни инструменти на НАСА, която е подписала договор на стойност над 100 милиона долара с "Интюитив машинс". Те имат за цел да осигурят по-добро разбиране на лунната среда, за да помогнат на американската космическа агенция да се подготви за завръщането на астронавти на естествения спътник на Земята, което планира с програмата си "Артемис".

Космическият кораб "Нова-Си" ще носи и цветни скулптури на съвременния художник Джеф Кунс.