Анализатори пред Lupa.bg: Кредитният рейтинг на България е като 2 на релси!

Оценката ни струва човешкото здраве и човешкия живот, казват икономисти

Икономика
16:30 - 04 Декември 2019
7582
Анализатори пред Lupa.bg: Кредитният рейтинг на България е като 2 на релси!

„С кредитен рейтинг ВВВ са такива държави, бюджетът на които буквално се крепи на черупката на яйцето!” Това коментира пред Lupa.bg доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН, потърсен за обяснение можем ли да се гордеем с повишения рейтинг на България. 

Икономистът обърна внимание, че с по-висок рейтинг от нас – ВВВ+ - са държави като Филипините, Тайланд, Перу, Мексико.

„Така че ВВВ е буквално като 2 на релси!  Въобще не е рейнинг, с който може да се похвали някой!”, твърди Сарийски.

Той подчерта, че същият рейтинг като нас има държава като Индонезия. Също и Португалия – която доскоро беше във фалит. С рейтинг ВВВ е и страна като Италия – чиято задлъжнялост е 138% от БВП.

Според Сарийски добрият кредитен рейтинг на България е благодарение на нашите устойчиви финанси. „Но тия устойчиви финанси бяха докарани с рязане на пенсии, рязане на пари за здравеопазване”, обяснява той.

А в Румъния – която има малко по-нисък рейтинг от нас - харчат пари за социални програми и затова имат по-висока задлъжнялост.

„Въпросът е, че те не плащат тая цена, която плащаме ние. Нашата цена е човешкото здраве и човешкият живот в буквалния смисъл на думата!”, категоричен е икономистът. 

Освен това той подчерта, че оценката за една държава включва няколко фактора. Като инвеститорите гледат характеристиките за институционална и икономическа среда. По тези показатели България има „4” (най-високата оценка е 1, а най-ниската - 6).

Финансовият анализатор Петър Илиев пък припомни, че кредитният рейтинг имаше тежест до голямата криза през 2009, защото инвеститорите се съобразяваха с него.

„При тоя висок кредитен рейтинг тука капиталовите инвестиции намаляват, не се увеличават!”, акцентира той.

Колкото до повишения рейтинг на София – за това също имало логично обяснение. Кредитният рейтинг на столицата се базирал на съотношението приходи на общината - дълг.

„Но тоя дълг е ограничен по закона за Общинския дълг - той не може да бъде повече от 15% от общинските приходи! И край, точка”, разясни Илиев.

Григор Сарийски беше още по-недвусмислен. Той уточни, че повишаването на рейтинга на страната автоматично е довело до повишаване на рейтинга на столицата.

„Като ходите и си мръднете левия крак – рано или късно си мърдате и десния, нали?”, риторично попита той.

Сарийски поясни, че София има висока оценка за ликвидност. Но и това не било изненада. 

"Общината държи много парички в касата си, но това не допринася кой знае колко на стандарта на живот на софиянци”, добави икономистът.