Ананиев: Мегаструктура не се прави с 18 човека

Центърът за борба с наркомании не може а се справи със задачата си при недостатъчен персонал, подчерта здравният министър

Здраве
12:14 - 21 Юни 2019
3843
Ананиев: Мегаструктура не се прави с 18 човека

Само с капацитета на Националния център по наркомании не е възможно да се изпълняват всички дейности по новата Националната стратегия за борба с наркотиците. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов относно закриването на Националния център по наркомании по време на днешния парламентарен контрол.

Той припомни главната роля на центъра в тази дейност у нас.

„Не виждам как с този персонал от 18 души Националния център по наркомании може да е мегаструктура и да провежда политика”, обобщи Ананиев.

Той изрази убеждение, че с включването в Националния център по обществено здраве и анализи ще се подобри значително работата на центъра, тъй като експертите от центъра, биха могли да използват изградения капацитет там.

Министърът отново подчерта, че сграда, в която в момента се намира Центърът е с изтекъл договор за наем към Столичната община и са отхвърлени всички възможности за неговото продължаване. 

„Не е обосновано да се поддържа отделна структура за толкова малък състав. При преобразуването на центъра се запазван всички негови служители. Експертите ще продължат да изпълняват функциите и в световните форуми. Считам, че решаването на проблемите, свързани с наркоманиите са част от общественото здраве“, каза още министър Ананиев.

Ако искаме да постигнем наистина ефект, трябва да се съобразяваме с мнението на експертите. Разбирам, че окрупняването на проблемите може да доведе до по-лесното им решаване, проверете дали тяхната теза не отговаря по добре на вашата цел“, репликира проф. Михайлов.

Министър Ананиев заяви, че в случай, че на практика се покаже, че вливането на Националния център по наркомании в Националния център по обществено здраве и анализи не е достатъчно ефективно, решението може да бъде преразгледано.