Ананиев: Парите в здравеопазването не изтичат!

Министърът се ядоса на омбудсмана Мая Манолова, която го упрекна за ниските възнаграждения на медицинските сестри

Здраве
18:25 - 11 Юни 2019
2359
Ананиев: Парите в здравеопазването не изтичат!

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отхвърли спекулациите на омбудсмана Мая Манолова за възнагражденията на медицинските специалисти, както и обвиненията, че "парите изтичат". В свое писмо до обществения защитник той подчерта, че болниците са търговски дружества, поради което той не разполага с правомощия да увеличава заплатите на медицинския персонал.

Ананиев обясни, че може единствено да защити допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност, което вече е направил.

Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари - предназначени основно за общински и областни болници, посочва се още в писмото.

Здравният министър увери Манолова, че отпуснатите с решение от 10 април средства, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти със заплатите им за юни и юли. По негови думи този ресурс ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност.

Ананиев изтъкна и че обещаната методика вече е готова и я е представил пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване.

Той категорично отрече твърдението на омбудсмана, че "до 20 април тази година ще има нови проекти на закони за съсловните организации".

Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих, обясни министърът, завършвайки с думите, че няма да иска от Манолова извинение за "хаоса, който създава в системата".

Припомняме, на 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

В свое становище, Българския лекарски съюз - БЛС обяви, че уважава медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.