Анатолий Чубайс е хоспитализиран в италианска болница

Не закъсняха и предположенията за отравяне

ЕС
13:16 - 01 Август 2022
2905
Анатолий Чубайс е хоспитализиран в италианска болница

Бившият приближен на Владимир Путин – Анатолий Чубайс е в сериозно здравословно състояние в болница в Сардиния, Италия.

Чубайс, който напусна поста си на специален пратеник на Кремъл заради войната в Украйна, е хоспитализиран в Европа с рядко имунно заболяване, което поразява нервната система, съобщи руски журналист.

Чубайс е диагностициран със синдрома на Гилен-Баре - заболяване, причинено от увреждане на периферната нервна система от страна на имунната система, цитира думите му руската журналистка и политическа активистка Ксения Собчак в Telegram.

Чубайс, който някога е бил началник на кабинета на бившия президент Борис Елцин, преди да подаде оставка е бил специален представител на президента Владимир Путин за връзките с международните организации.

Най-влиятелният от групата руски икономисти, които се стремяха да затвърдят прехода към капитализъм след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., Чубайс продаде някои от най-големите промишлени активи на Русия през 90-те години.

Не закъсняха и предположенията за отравяне, тъй като Алексей Навални беше отровен с Новичок- нервно-паралитичен агент.

Кира Ярмиш, прессекретар на хвърления в затвора Навални, написа в Туитър, че "това е репутацията на Кремъл: никой не се съмнява, че Чубайс е бил отровен".

Няколко опоненти на управлението на Путин са пострадали от нападения с отравяне, често извън Русия.

Кремъл отрича да е замесен в тях, въпреки че в много случаи има сериозни доказателства, уличаващи руските власти.