Андон Миталов пуснал от ареста автомобилния шеф Цветелин Цветанов, хванат с много пари

Магистратът води делото и на сводника Росен Чолов

Топ
11:07 - 21 Февруари 2020
5834
Андон Миталов пуснал от ареста автомобилния шеф Цветелин Цветанов, хванат с много пари

„Съдията Андон Миталов, посочен от САЩ като корумпиран, гледа 3 дела за подкупи, показа проверка на “24 часа” в архивите на специализирания съд.

От средата на 2017 г. делата на обвинените за корупция се разглеждат от Специализирания наказателен съд, където Андон Миталов правораздава от 2014 г. Дотогава там се водиха само дела срещу организирани престъпни групи.

Миталов стана печално известен през септември, когато пусна обвинения за шпионаж Николай Малинов в Русия, за да получи орден от Путин. Два месеца по-късно той и семейството му вече са със забрана да влизат в САЩ, защото от Държавния департамент го обявиха като единствения корумпиран българин, на когото се налага такава забрана. Още не е ясно дали това е заради Малинов, или за нещо друго.

Висшият съдебен съвет не го е отстранил дори временно, а шефът на ВКС Лозан Панов поиска да се установи как точно американците са разбрали, че Миталов е корумпиран. Един от пътищата е да се види какви дела гледа той в последните години.

Ето какво се открива в публичните регистри на съда - прелюбопитно е.

Първото дело за корупция, което се е паднало на Миталов, е срещу бившия шеф на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) Цветелин Цветанов и още 7 души - бивши и настоящи служители на агенцията.

Делото започна на 24 април 2017 г. По него са проведени 35 заседания. Скоро ще станат 4 години, откакто процесът е стартирал, но присъдата е далеч.

Цветелин Цветанов беше арестуван шумно в края на март 2016 г. при акция на ГДБОП и ДАНС, ръководени от Специализираната прокуратура. По това време той е шеф на ИААА. Това е бившата, повече позната като ДАИ - автомобилната инспекция, която следи тировете, контролира превозвачите и издава шофьорските книжки.

Тогава Цветанов е действащ началник на институцията, където идва от поделението на структура в Плевен. Цветелин Цветанов е арестуван и обвинен след сигнали на превозвачи, изнудвани за пари.

Ръководената от него престъпна група събирала такси “спокойствие” и търгувала с шофьорски книжки.

При операцията разследващите претърсиха къщата на тъста му в Долни Дъбник до Плевен. Там откриха тайник в гардероб, който беше наречен “пещерата на Аладин”. Намериха 400 хиляди лева, у Цветелин Цветанов - 175 хил. лв., а общата сума у останалите е близо милион. Цветанов лежа в ареста повече от година. След това Миталов го пусна на свобода.

Към март 2016 г. Цветелин Цветанов беше най-високопоставеният чиновник, арестуван, докато заема поста си. Следващият беше шефът на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев през 2018 г., докато се стигне до Нено Димов на 8 януари като действащ министър.

Делото срещу Цветелин Цветанов продължава на 4 март с разпити на свидетели. Второто дело, по което Андон Миталов трябва да решава дали има корупционно престъпление, е срещу три служителки на митническо бюро “Нефтохимически комбинат” в Бургас - Мариана Генадиева, Милена Димитрова и Ивелина Лазарова.

Арестувани са през 2017 година. Получавали дребни суми, но редовно от всеки шофьор на автоцистерна, който искал да мине бързо през пункта. Десетки изнудвани са дали показания срещу тях. Използвани са и специални разузнавателни средства. Отдавна трите митничарки са на свобода. Делото срещу тях започва преди 1 година - на 17 януари 2019 г.

Имало е 10 заседания - всичките отложени по различни причини. Процесът ще се гледа отново на 28 февруари. И това дело, както срещу Цветелин Цветанов, е далеч от приключване.

Третото дело за корупция на 10-и състав в спецсъда с председател Андон Миталов е срещу банда за трафик на бежанци, в които участват и гранични полицаи, вземали подкупи, за да ги пускат през браздата. Арестувани са през 2017 г. Делото започнало през юли 2018 г.

Стартът обаче така и не е даден. Призовани са, но не се явяват един от подсъдимите и двама от техните адвокати. Два месеца по-късно съдия Миталов прекратява делото и го връща на прокуратурата.

Това са трите дела на Андон Миталов за корупционни престъпления в Специализирания наказателен съд. Освен тях обаче той гледа и много за организирани престъпни групи.

По най-много от тях той е одобрил споразумения между подсъдимите и прокуратурата. Присъдите са условни.

Иначе пред него като съдия от 2014 г. насам се явяват легендарният рецидивист Янко Ваташки - Лудия, сводникът Росен Чолов-Чолата, варненският наркобос Николай Тошев - Чипанския, банди за трафик на хашиш, оръжия, фалшификатори на пари.

Едно от най-шумните дела на Миталов е срещу сводника Росен Чолов, арестуван първо през 2012 г. Тогава той беше щастливо женен за актрисата и модел Ирена Милянкова. След това го арестуваха пак - през 2014-а, отново заради проститутки. През миналия януари Миталов приключи делото с условна присъда от 3 г. и изпитателен срок от 5 г. Наложи му и глоба от 15 хил. лв. Същото е наказанието и за близката му Полина Иванова, която е набирала жриците на любовта.

Присъдата на Миталов обаче е отменена на 12 август т.г. и делото е върнато за ново разглеждане. Причината е, че втората инстанция открила процесуални нарушения във връзка с мотивите му. Сега делото срещу Чолов е разпределено на друг съдия.

Друго от шумните му дела е това срещу т.нар. Пернишки килъри, ръководени от бащата на Райко Кръвта Васил Василев - Бай Васо и Милчо Петров - Чироза. Първият е осъден на 7 г. от Миталов, а вторият на 20 г. Останалите от бандата са с по-леки наказания. Това дело вече приключи и на последна инстанция, а зад решетките е единствено Милчо Чироза.

Като военен прокурор преди 23 години Андон Миталов води проверка срещу полицаи, участвали в акцията срещу фирмата на Емил Димитров - Макарона през юни 1997 г. Тогава подп. Данаил Диков е шеф на Икономическа полиция към РДВР - София. Той ръководи действията на служителите на МВР в цеха на “Унисон СДМ” в Ботевград. Преди това от САЩ изпращат сигнал, че там се произвеждат пиратски дискове.

На 19 юни 1997 г. е иззета апаратура. От фирмата обаче подават жалба във военната прокуратура. Разпоредена е проверка срещу шефа на операцията подп. Диков и негов колега. Според бивши полицаи тя е водена от Андон Миталов, тогава прокурор в Софийската военно-окръжна прокуратурата.

Разследването става повод за остро изказване на бившия вътрешен министър Богомил Бонев в парламента. Според него полицаите са обвинени, защото са си свършили работата. Според прокуратурата те са превишили правата си, разкрили са производствени тайни и са погазили неприкосновеността на частната собственост.

“Полицията е разкрила престъплението и за това, че го е разкрила, срещу нея се води дело. Това не ни прави добра услуга пред света”, казва Бонев. Цитира писмо от тогавашния шеф на Софийската военноокръжна прокуратура Кирил Гогев, че за акцията не е имало разрешение, и уточнява, че то е дадено от районната прокуратура в Ботевград. Името на Миталов не се споменава. После случаят заглъхва до март 1998 г., когато в някои вестници се съобщава, че се води дело при закрити врата срещу полицаите за това, че за 5 денонощия производството в ботевградския цех е спряно и че е било допуснато без съгласието на “Унисон” производствените мощности на фирмата да бъдат заснети от агенция Ройтерс.

На 23 юни 1998 г. Диков е оправдан от Софийския окръжен съд, след като прокуратурата заявява, че не поддържа обвинението. По-късно и апелативният съд решава, че полицейският шеф няма вина. През 1998-а линията за компактдискове на Макарона е спряна, а след месеци е изнесена в Черна гора.

“Не се установиха нарушения от полицаите, но ги притесняваха с разпити, проверки”, казва днес бивш колега на Диков от РДВР-София.

Според негови колеги Диков починал преди няколко години. Макарона и бившият му съдружник във фирма “Ю Ем Ес” ООД, регистрирана през 1996 г., Филип Найденов - Фатик, бяха застреляни.

Макарона, който в близкото минало бе един от най-известните бизнесмени в производството и търговията с компактдискове, бе убит с 2 куршума в 19,43 ч на 24 януари 2001 г. на ул. “Кораб планина” в столичния кв. “Лозенец”. Малко преди стрелбата бил във фитнес “Майорка”. Излязъл и се качил в колата си, когато двама открили огън срещу него.

Близо 2 г. и половина по-късно - на 19 август 2003 г., на кръстовището на бул. “България” и “Гоце Делчев” е убит и Филип Найденов - Фатик.

През август 2003 г. Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР, съобщава, че почеркът на убийството на Фатик “е сходен с този на убийството на Емил Димитров - Макарона”. Следователи подозират, че стрелците са чужденци, но до днес те не са разкрити.