Ангел Найденов пред Lupa.bg: Резултатът на Мая е повече от добър

Манолова разчита на десните гласове на балотажа, разкри съпругът на кандидата за кмет на София

Политика
21:14 - 27 Октомври 2019
8460
Ангел Найденов пред Lupa.bg: Резултатът на Мая е повече от добър

Бившият военен министър и съпруг на кандидата за кмет на София Мая Манолова Ангел Найденов пръв коментира пред Lupa.bg резултата от вота за столицата, пращащ екс омбудсмана на балотаж срещу Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. 

- Г-н Найденов, как коментирате разликата от близо 10% между настоящия кмет на София Йорданка Фандъкова и независимия кандидат Мая Манолова и какви са изводите до момента за резултатите от изборите днес? 

- Единственият коментар, който може да бъде направен към този момент, тъй като данните са много предварителни, е, че Мая бележи едно много прилично представяне. Тя има повече от добър резултат. На фона на наистина мръсната кампания, която се водеше, на фона на агресията, стигаща до бруталност, и злобата, която придружаваше изявите й, имам всички основания да кажа, че има повече от добър резултат.

- На чии гласове разчита Манолова на втори тур?

- Първо, освен, разбира се, доброто й представяне, е редно да кажа, че е важно, че въобще ще има балотаж. Неслучайно. Защото имаше много внушения в последната седмица за това, че Фандъкова може да спечели още на първи тур при активност близка до настоящата - около 40%. Имаше внушения, че Фандъкова може да получи повече от 200 хиляди гласа от общо 400 000 упражнили правото си на вот в София. Е, това не се случи. Очевидно това е било твърде евтина пропаганда. Освен това искам да отбележа факта, че близо 2/3 от подалите гласа си за избор на кмет в столицата, на практика са гласували срещу статуквото. Това са гласове не само за Мая. Повече от 2/3 от хората са гласували за промяната. И ето тук идва и отговорът на вашия въпрос. На тези гласове разчита Мая. Без да правя политически прогнози, нито да коментирам евентуални разговори преди балотажа, заявявам, че на гласовете за промяна на София разчита тя за втория тур. 

- Това означава на практика следното - че тя се надява гласувалите за кандидата за Демократична България Борислав Игнатов и на независимия Борис Бонев отново да отидат до урните идната неделя и да я подкрепят? 

- Неслучайно казвам, че тя разчита на тези повече от 2/3 гласове против статуквото. И ако се стигне до тази консолидация, победата далеч не е изключена. 

- Хитър ход бе нейният - да бъде издигната от инициативен комитет, макар и подкрепена от БСП, защото сега може да отправи апел към десните... 

- Мая се намираше в една много сложна ситуация. Това беше много деликатно като поведение и като кампания. Мая трябваше, без да отблъсква партийна подкрепа, да разчита на гражданската инициатива и енергия. Това всъщност ми дава основание да кажа, че тя запазва много добри шансове и позиции за балотажа. Чисто политическите коментари оставям на нея. 

- Имаше и фактори в БСП обаче, които бяха против нейната кандидатура. Как ги посрещнахте? 

- Моля ви, спестете ми коментар по този въпрос...