Антоанета Цонева настоя за "водни помощи"

Депутатката от ПП-ДБ каза, че в Разград плащат по 6,10 лева за кубик вода, а тя дори не става за пиене

Новини
11:35 - 14 Януари 2024
3810
Антоанета Цонева настоя за "водни помощи"

Необходимо е да бъдат предприети законодателни мерки и във водния сектор. Като например освен за енергийни помощи, такава помощ да се предвиди и във водния сектор, каза за БТА народният представител от Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Антоанета Цонева.

Тя припомни, че по нейна инициатива и на депутати от коалицията по наболялата тема с високите цени на водата в Народното събрание беше изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

„Поставиха се много остро въпросите за социалната поносимост на цената на водата, начина по който се формира тя, начина по който се контролират ВиК операторите – за това какви разходи и инвестиции правят. Най-важният въпрос, който повдигнах бе как цената се отнася към качеството, като цитирах от трибуната на Народното събрание, че в Разград сме рекордьори - гражданите ще плащат по 6,10 лв. на кубик, че много отдавна никой не пие вода от чешмата, уредите се повреждат от уталожването на хлор и други вещества, а загубите в мрежата са 80-90 процента и това положение не се подобрява“, обясни народният представител.

Тя посочи, че на внимание е била взета и позицията на общинските съветници от ПП-ДБ в Разград за облекчаване на разходите да се търсят мерки за енергийна независимост и дружеството да си изгради собствени фотоволтаични централи, тъй като токът е основно разходно перо. „Отбелязано беше и постигането на консолидация на ВиК сектора, със сливане на двете ВиК Асоциации и двата ВиК оператора в област Разград, която да позволи голяма инвестиция за реализиране на мащабен проект с европейски средства за водния цикъл в Разград“, заяви народният представител. По думите ѝ за нея е било важно тази тема да бъде поставена в парламента, да се каже, че има системни проблеми и, че са необходими да бъдат предприети законодателни мерки, за да могат хората да бъдат защитени. 

„Отблизо следя и случващото се по темата с неприятните миризми в Разград. Във връзка с миризмите и замърсяването на река Бели Лом бяха проведени и две извънредни сесии, на които присъства министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, заедно с част от екипа си“, отбеляза депутатката.

Тя добави, че на вниманието ѝ стои и темата за пречиствателната станция в Разград, като отбеляза, че в държавния бюджет са отделени средства – над 1 млн. за проектиране на реконструкцията на съоръжението. Според нея това е важна стъпка към разрешаване на проблема, който отлежава дълго, тъй като пречиствателната станция е силно амортизирана и често се поврежда. Народният представител смята, че с обновяването ѝ ще бъде решен до голяма степен проблемът със замърсяването на въздуха и неприятните миризми в Разград, който през последните години доведе до недоволство и граждански протести.