Антон Налбантов от БЧК пред Lupa.bg: Да спасяваш сам при мъртво вълнение, е безумен риск

Новини
15:30 - 27 Май 2020
5605
Антон Налбантов от БЧК пред Lupa.bg: Да спасяваш сам при мъртво вълнение, е безумен риск

Ако през този летен сезон спасителите на плажа останат по един на пост, това крие много сериозен риск при тежките акции, предупреди шефът на Водноспасителната служба към БЧК Антон Налбантов пред Lupa.bg. Така експертът коментира идеята за редуцирането на гардовете по морето, за да се намалят разходите на концесионерите в кризата.  

Спасителите на Черноморието са обучавани да работят в екип, а не поединично. Постовете затова са на мястото си - за да може да се справят при спасителна акция в нашето море, при много трудни условия и голямо водно вълнение. Ако обаче остане само един, това трудно се осъществява, да не кажа, че е почти невъзможно, обясни експертът.

Налбантов влезе в детайли и разкри, че спасителна акция от един човек може да се осъществи само при по-леки инциденти във водата.   

„Едно е ако някой се дави заради дънна яма близо до брега,  защото тогава морето е спокойно и обикновено човекът е изпаднал в паника от вдълбочаването на дъното. Тогава обикновено влиза един човек  - подава ръка, оказва помощ и няма проблем да се справи поединично.

Но когато инцидентът е заради мъртво течение и висок бал на вълнение, както обикновено се случва, в такива условия влизат ”смелите” туристи, тогава се налага да се влезе със спасително въже и нещата са други”, поясни шефът на Водноспасителна служба. Причината е, че в такъв случай, ако не се намеси втори човек, самият гард би се затруднил да излезе от морето.

В такива случаи, спасителят прихваща пострадалия и вдига ръка, за да подаде сигнал за търсенето на двамата. Налага се още хора да ги издърпват, и то няколко, обясни Налбантов.

Обикновено в началото на сезона се прави план за действие. Предвижда се в ситуация, в която се подаде сигнал от двамата спасители, чиято зона остава празна, след три изсвирвания, в акцията се присъединяват по един човек от двата съседни поста.

„Когато пострадалият бъде изваден от водата, често се налага реанимация. Единият прави изкуствено дишане,  другият - сърдечна реанимация.”, разясни Налбантов.

Според него тъкмо за това, рискът да остане само по един спасител на пост е голям.

Според експерта, идеята да се разшири територията на спасителите от сегашните 100 метра на до 150 е по-приемлива.

„По-приемлив вариант е да се разшири територията до 150 метра. В момента тя е 100, т.е. може да стане 120-130, но подчертавам - промяната да е според спецификата на плажа. Тогава поне на поста ще са двама човека.”, увери Антон Налбантов. Той обаче е категоричен, че евентуалната мярка не бива да се въвежда за всички плажове.

Що се отнася до крайния вариант - да няма спасител на всеки пост, а при инцидент да идват от съседни, шефът на „Водноспасителна служба” коментира:

„Тогава кой ще забележи, ако нещо се случи? Нали някой трябва да го види. Ако един спасител отиде на друга територия, нали по това време може да се случи нещо на неговата? И тогава става верижна реакция.”, отсече шефът на „Водноспасителна служба”.