Аптечната камара : Спрете да предписвате лекарства безогледно

Масово се дават рецепти за огромни количества азитромицин

Общество
16:17 - 10 Ноември 2020
3397
Аптечната камара: Спрете да предписвате лекарства безогледно

Практиката на свръхпредписване на опаковки доведе до свръхдефицит. Системата не е планирана за това осеммилионно население ще си купи по една опаковка и да си я държи в шкафа. Намираме се в условия на дефицит и складовете доставят на аптеките до 10 кутии азитромицин на седмица. Няма с какво да се лекуват пациентите Тези твърдения изказа пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. 

"По отношение на антибиотиците могат да се намерят различни решения, защото има азитромицин от други търговски марки. Проблемът е с медикаменти, които липсват, но не могат да бъдат заменени от други“, поясни той.

По думите му на пациентите се изписват по шест кутии, които няма как да изпият, „но идеята е цялото семейство да получи лекарството с една рецепта“: 

„Свръхупотребата на антибиотици води до резистентност, това е проблем“, бе категоричен фармацефтът.

Той поясни, че няма липси при витамините и при добавките.

„Ролята на държавата е да гарантира, а не да се намесва в свободния пазар на лекарства. Държавата трябва да има складирани лекарства и при нужда да подава количества към болници, например... Всички звена, ангажирани с коронакризата, трябваше да създадат навреме система, през която да се актуализират алгоритмите за профилактика и за лечение. От началото на кризата досега никой не е подал инструкция по отношение на терапията към аптеките“. 

По думите му масово в интернет се постват алгоритми за лечение, повечето от които са „пълна лаищина“, хората ходят масово по аптеките с този списък и купуват.

„Трябва да се въведе електронна рецепта. 10 години такава не съществува. Снимка по вайбър не е електронна рецепта“, каза още Вълев.