Кошмар : COVID-19 води до ампутации на крака

Здраве
14:30 - 10 Ноември 2020
5743
Кошмар: COVID-19 води до ампутации на крака

ВМА излезе с важно медицинско и научно съобщение за тежкото протичане на COVID-19 при някои пациенти. Специалистите от Клиниката по съдова хирургия са се натъкнали на 58-годишен пациент с коронавирусната инфекция, който е бил на път да изгуби единия си крак заради последиците от нея. В хода на операцията, приложена при него за спасяването на крайника му, се е наложило използването на много по-високи от обичайното препарати за разреждане на кръвта, в сравнение с други подобни на неговия случай, но без протичане на COVID-19, обясняват медиците. Още през февруари колегите им от Китай декларираха множество случаи, при които заболяването не само предизвиква остър риск от възникването на тромботични инциденти, но и кръвни показатели, при които се вижда, че кръвта на най-сложните пациенти става гъста като петмез.

Ето и подробностите за сложния казус на българския пациент и начина, по който той е бил третиран от специалистите на ВМА:

На важен детайл попаднаха специалистите от Клиника по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА) по време на оперативна интервенция на пациент с доказана COVID-инфекция.


Екипът, извършил спешната операция и разкрил връзката между инфекцията и потенциалната загуба на крайник 

Медиците влезли по спешност в специално обособената операционна зала за работа с такива пациенти заради влошеното състояние на 58-годишен пациент с тежко протичане на инфекцията – с изразена дихателна недостатъчност, сатурация 75, с разгърната клинична картина на масивна двустранна пневмония, и придружаващи заболявани артериална хипертония и леко изразена сърдечна недостатъчност.
Диагностициран със силни болки и изстиване на десен долен крайник и е преценен от специалистите за спешно съдово реконструктивно лечение в неотложен порядък, поради напредващата клинична картина и риск от влошаване на здравословното състояние.

Проведохме обсъждане на спешен колегиум, където бе предложен сценарий за интраоперативно лечение, въпреки тежкото общо състояние на болния. А целта е ясна – предотвратяване на евентуална ампутация, казва д-р Светозар Марангозов.

Операцията продължава около 1,5 часа при спазване на всички протоколи за защита на болния, персонала и недопускане на разпространението на опасната инфекция в лечебното заведение.

Заради оскъдния опит в операциите на болни с доказан COVID-19 и сложността на ситуацията, произтичаща от общото състояние на болния, медиците действат по индивидуален алгоритъм за оперативни интервенции в такава ситуация.

По време на операцията отстранихме тромботичните маси от магистралната артериална мрежа на десния долен крайник и възстановихме кръвотока. Но нещо много важно ни направи впечатление – пациентът не се повлияваше от стандартните дозировки на кръворазреждащи медикаменти, използвани при други подобни случаи, без наличието на COVID-инфекция, обяснява още специалистът.

Това налага използването на иновативен подход за овладяване на ситуацията и прилагане на много по-високи дози кръворазреждащи средства с цел лечение и профилактика на съдови усложнения от подобен тип при тези болни.

И след самата операция пациентът приема много високи дози антикоагуланти и съдоразширяващи средства, като състоянието му е стабилно благодарение на интердисциплинарната екипна работа във ВМА.

Екипът на Клиниката по съдова хирургия, ръководена от проф. Кузман Гиров, е в процес на разработване на алгоритъм за работа при такива болни с цел профилактика и лечение в хирургичните клиники, както и подобряване на качеството на предоставяната медицинска грижа.