Арестуваха двамата шофьори на румънския автобус

Пробите им за алкохол са отрицателни

Новини
14:50 - 06 Август 2022
3982
Арестуваха двамата шофьори на румънския автобус

Арестувани са двамата шофьори на румънския автобус, който участва в катастрофата с четири жертви на пътя Русе- Велико Търново. Пробите им за алкохол са отрицателни. Това съобщиха от  Окръжна прокуратура-Велико Търново.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново се провежда разследването по досъдебно производство във връзка с настъпило тежко пътнотранспортно произшествие, при което е причинена смъртта на четири души и телесни повреди на осем души. Катастрофата е станала на главен път Русе – Велико Търново, съобщават от държавното обвинение.   

По предложение на Христо Христов, окръжен прокурор на ОП-Велико Търново до Главен прокурор на Република България, досъдебното производство е възложено за разследване на следователи при Национална следствена служба. Касае за случай с изключителна фактическа и правна сложност на разследването с оглед обстоятелството, че от престъплението са пострадали общо дванадесет лица – пътници в обществен транспорт, които са  чуждестранни граждани на Р. Румъния и Р. Турция. 

Експерти след оглед: Има недостатъци в пътя и необезопасени обекти на мястото на катастрофата с четири жертви

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие, относно настъпило на  06.08.2022 г. около 02.00 часа,  на първокласен път Русе –В. Търново, в землището на с. Крушето, общ. Горна Оряховица, пътнотранспортно произшествие между автобус „Мерцедес“ с румънска регистрация и спрял в крайпътна отбивка лек автомобил „Пежо-206“ с регистрация на Кралство Нидерландия, в резултат на което е причинена  смъртта на повече от едно лице – пътуващите в пътническия автобус трима румънски граждани и един турски гражданин - престъпление по чл. 343, ал.3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК, съобщават от прокуратурата.  

Установено е, че в автобуса са пътували 24 пътника и двама водачи. На място на произшествието са загинали трима души, а четвъртият е починал в реанимация. Пострадали са осем лица – пътуващи в автобуса. Пътуващите в лекия автомобил не са били в колата и от тях няма пострадали.  

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествието, иззети са моторните превозни средства, участници в ПТП, следи и предмети, имащи значение за делото, извършени са  разпити  на свидетели, приобщени са документи, съобщават от държавното обвинение.   

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.