Арестуваха шаман , тръгнал да прави екзорсизъм на Путин

Александър Габичев изминал 5000 километра от Сибир към Москва

Новини
16:05 - 19 Септември 2019
3487
Арестуваха шаман, тръгнал да прави екзорсизъм на Путин

Руската полиция арестува шаман, тръгнал пеш от Сибир към Москва, за да прави екзорсизъм на президента Владимир Путин, когото смята за "демон", съобщи АФП.

Шаманът Александър Габичев е арестуван край магистрала в Бурятия тази нощ. Той е върнат в родната му Якутия, където го издирват за престъпление.

За ареста съобщи в Ю Тюб последовател на шамана, който пътувал с него.

Александър Габичев започвал пътуването си през март и планирал да стигне в Москва през 2021 г. За целта трябвало да измине около 5000 км. Напоследък го придружавала малка група последователи. Това привлякло вниманието към него и довело не само до репортажи по телевизията, но и до проблеми с местните власти. През август пристигането му в столицата на Бурятия - Улан Уде, предизвикало проблеми. Други шамани му забранили да влиза в града, а много от последователите му били арестувани. Последвали демонстрации в защита на задържаните.

Шаманите, които претендират, че контактуват с природните сили, някога са били много популярни в изолирания Сибир и Далечния изток. Съветската власт обаче ги забранява и те практикуват тайно. След края на СССР интересът към тях нараства, но има много критики, че новите шамани нямат нищо общо с традициите от миналото.