Армията на Сирия превзе ключов град в Идлиб

През последните дни правителството отвоюва обратно повече от десет села в района

Свят
16:24 - 29 Януари 2020
1736
Армията на Сирия превзе ключов град в Идлиб

Сирийските войски са превзели ключов град, който досега беше контролиран от бунтовниците в северозападната част на страната след дни на интензивни боеве и въздушни удари, които прогониха от домовете им десетки хиляди хора, съобщи сирийската армия, съобщава "Асошиейтед прес".

Превземането на град Маарет ал Нуман в северозападната провинция Идлиб отбелязва поредната победа за силите на президента Башар Асад, които сега контролират по-голямата част от Сирия след близо 9-годишния конфликт, при който загинаха повече от 400 000 души и беше разселено половината от населението на Сирия.

Сирийските правителствени сили провеждат офанзива от повече от месец в Идлиб, последната крепост на бунтовниците в страната. Но през последните дни правителството отвоюва обратно повече от десет села в района, след като отбранителните сили на бунтовниците започнаха да се пропукват. Свързаните с "Ал Кайда" бунтовници контролират голяма част от Идлиб и малки части от прилежащия район в съседната провинция Алепо.

"Нашите въоръжени сили продължиха операциите в южните части на Идлиб с цел да сложат край на престъпленията, извършвани от терористични групировки", изтъкна говорителят на сирийската армия бригаден генерал Аяли Мейхуб. Той изброи повече от десет села и градчета, които са били превзети, включително Маарет ал Нуман.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, който наблюдава войната и е опозиционен на сирийския режим, уточни, че бунтовниците са се оттеглили от града снощи. Сирийските войски са оставили отворен път западно от града, като целта очевидно е да се даде шанс на бунтовниците да се изтеглят и да се избегнат уличните битки в рамките на града.

Настъплението в Маарет ал Нуман дойде, след като сирийските сили също така напреднаха срещу бунтовниците западно от град Алепо, отбелязват държавните медии и активисти на опозицията.

Маарет ал Нуман, който е под контрола на бунтовниците от 2012 г., се намира на магистралата, свързваща Дамаск с Алепо, който някога беше основният търговски център на Сирия. С падането на града правителствените сили вече са по-близо до обратното отвоюване на критично важната магистрала север-юг.

Правителствената офанзива в Идлиб доведе до разселването на стотици хиляди хора, много от тях в райони близо до границата с Турция. Провинцията е дом на 3 милиона цивилни, а ООН предупреди за нарастващия риск от хуманитарна катастрофа по турската граница.