Асен Василев часове преди изборите: Не е сега моментът да се мисли за импийчмънт на Румен Радев

Имам доста повече бели коси сега в сравнение с миналия ноември, признава бившият вицепремиер и съпредседател на "Промяната"

Политика
11:44 - 30 Септември 2022
10117
Асен Василев часове преди изборите: Не е сега моментът да се мисли за импийчмънт на Румен Радев

Противник на бюджетите тип „постна пица“ ала Симеон Дянков и заявил се като радетел държавата да се превърне в по-социална, бившият вицепремиер и финансов министър от правителството на четворната коалиция Асен Василев е харесван и от левичарите, и от дясното. Каква е концепцията му за променена България, как вижда пътя към превръщането на страната в европейска и достойна за гражданите си и къде избяга лидерският дебат, разговаряме със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в самото навечерие на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври и под угрозата Русия да превърне в пълномащабна, световна и ядрена войната в Украйна.  
 
Василев е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково, възпитаник е на Харвардския университет, където завършва „Икономика”. Съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал с Алма матер и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност на „Харвард Бизнес Скул“. През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков, На 19 септември 2021 г. заедно с Петков представи новия политически проект „Продължаваме промяната“, a само 2 месеца по-късно той спечели изборите за НС и така Василев стана вицепремиер и финансов министър в правителството „Петков“ на 13 декември 2021 г. Водач е на листите на „Продължаваме промяната“ за вота на 2 октомври в 23 МИР в София и в родната 29 МИР – Хасково. Цялото интервю е публикувано в последния брой на в. "Уикенд". 
 
 
- Г-н Василев, вече на финала на кампанията, какво видяхте от България, която обиколихте, накъде се е запътила тази държава? 

- Според мен България се намира на кръстопът в опит да се измъкне от постоянното тъпчене на място, което се случва в последните десетилетия. Но това измъкване става много бавно, много трудно и среща огромна съпротива и насаждане на страх – особено в по-малките населени места.  

- А този манталитет, с който се сблъсквате, може ли да пребори блатото... 

- Това, което виждам у хората, е надежда. Но може би на моменти виждам и отчаяние, защото хората не са сигурни дали наистина ще успеем да се преборим. Виждам обаче и че те искат това да се случи така, че България наистина да стане една нормална европейска държава и да спрем с този безкраен преход, през който вървим през последните десетилетия.  

- Ясно е, че дебат с избирателите имате, но зашо не се случи големият политически дебат – между лидерите на претендиращите за власт на предстоящите избори формации?  

- Честно казано, според мен Бойко Борисов, например, просто го е страх да дебатира.

Когато той излезе на политическата сцена през 2009 г., той също казваше, че ще вкара г-н Доган и г-н Станишев в затвора. Но въпреки това Станишев излезе на дебат с него, така че в момента на Борисов оправданията са малко несъстоятелни.

Истината е, че ГЕРБ нямат никакви решения на проблемите, които страната има и съответно, нямат какво да предложат на българските избиратели – освен застой. А той ни направи и най-бедната държава в Европа и държавата с най-големи неравенства между бедни и богати. В момента 1% от населението получава доходи по-големи от 40% от населението. Това е огромна ножица.  

- И ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“ обаче имат общи европейски ценности. Къде свършват спекулациите и къде започва истината за евентуално общо управление на двете партии в контекста на настоящата геополитическа ситуация?  

- Такова управление няма да има. Ние категорично сме заявили, че в коалиция с ГЕРБ и Бойко Борисов няма да влезем. Още по-важно е обаче е да се каже, че за нас формулирането на българския национален интерес стои над всичко това. Защото българските планове и българските позиции са най-важни.


С Кирил Петков са неразривен тандем - и двамата казват, че поставят националните интереси над всичко

И именно на базата на тях искаме да разговаряме и да преговаряме с европейските ни партньори така, че интересът ни да бъде наистина зашитен. Точно това направихме в енергетиката, където не позволихме да се затворят въглищните централи.

А това бяха много тежки преговори с Брюксел. Но бяхме формулирали пред ЕК много ясна теза – че искаме българската енергетика да работи с български ресурси, вместо с чужди. Ако беше спечелила идеята вместо въглища, да строим газова централа, сега щяхме да стоим и да се чудим откъде да вземем газ за нея. Винаги е много важно да знаем точно каква е българската позиция, преди да говорим за каквито и да е други европейски или международни контексти.

- Според справки от доклади на ДАНС още от 2017 г. се оказва, че националният интерес, деклариран по онова време от Бойко Борисов като премиер, за изграждането на „Балкански поток“ и тръбата за 3 млрд. Лева у нас, всъщност е бил изцяло проруски... Съгласни ли сте с твърденията и исканията на Демократична България, че за това трябва да се търси съдебна отговорност на лидера на ГЕРБ и да се стартира разследване?  

- Разследването е в ръцете на прокуратурата. Трябва да се види какъв състав на престъпление може да се повдигне спрямо извършителите, ако се докаже престъпление. А доклад на ДАНС определено е посока, че да, определено има накърнен български национален интерес. 

- Държаваното обвинение обаче мълчи.  

- Затова работата на Народното събрание е да направи така, че прокуратурата да разследва, а не да мълчи. Това може да стане в първия случай, като заработи антикорупционна комисия, която да разследва дали е имало корупционни практики и плащания, свързани с отстояваната от Бойко Борисов позиция по отношение на „Балкански поток“ - и съответно на базата на това получените факти да влязат директно в съда. Другият вариант е да се назначи разследващ магистрат, който да разследва главния прокурор, когато разпъва чадъри и отказва да търси престъпления при определени казуси. И всичко това може да стане реалност и без конституционно мнозинство.

Едно нормално, обикновено мнозинство в следващия състав на парламента, което иска да извади България от блатото, ще направи всичко въможно точно това да са първите закони, написани и внесени за четене в пленарната зала и приети. 

- Казвате, че не сте чегъртали кадрите на предходните властимащи, когато сте застанали начело на управлението. Виждаме обаче, че точно така действа служебното правителство на Гълъб Донев спрямо назначенията, извършени по времето на четворната коалиция... 

- Нашата преценка беше, че в държавната администрация има много хора, които са наистна там, за да работят за гражданите и фирмите и че докато вървят няколко паралелни кризи и война около нас, не е съвсем добре да се разбутва цялата структура на администрацията.

За съжаление обаче, това, което видяхме – особено в последните няколко месеца от управлението ни, бе, че голяма част от чиновниците всъщност са лоялни към партиите, които са ги назначили, а не към българската държава, данъкоплатците и фирмите.

Това според мен е ясен сигнал, че трябва да се направи сериозна ревизия на начина, по който изобщо администрацията функционира – за да започне да обслужва държавата, а не партиите. А от друга страна, ще се наложи и промяна в персоналния състав.  

- Има ли, г-н Василев, достатъчно поводи вече да се повдигне дебат за евентуален импийчмънт на президента Румен Радев?  

- Това е дебат, който трябва да бъде разискван в парламента. От моя гледна точка импийчмънтът е една много тежка процедура и лично аз не съм сигурен доколко това би било добре за страната към настоящата политическа криза да добавим още една.  

- Но ако не успее да се състави редовно правителство, отново ще се стигне до служебен кабинет на същия този държавен глава. А в геополитическата обстановка в момента виждаме, че правителството, назначено от него, прави постъпки – обратни на заявките на прогресивните сили в политиката. Докъде ще стигне търпението Ви спрямо фигурата на Радев?  

- Аз силно вярвам, че ще успеем да съставим редовно правителство и ще работим с всички сили това да се случи. Като идеята е съставът на това правителство да иска истинска промяна и да види България модерна европейска държава, за да се спре с този преход. Що се отнася до перспективата да има нов служебен кабинет, намирам подобен сценарий за силно дестабилизиращ за страната. Това да влезем в зимата без работещ парламент, без възможност за реакция от страна на законодателната институция по отношение на потенциални кризи, според мен е повече от опасно.  

- Вие персонално разочаровани ли сте от фигурата на президента?  

- (Дълга пауза – б.а.) Доколкото имах досег с президентската институция, това се случваше в рамките на конституционните правомощия на Румен Радев и българското правителство, нищо повече.  

- Газ има ли, ще има ли и къде е проблемът с доставките за догодина, поне докато трае отоплителният сезон?  

- За отговорите на тези въпроси по-скоро ще трябва да търсите отговор от служебното правителство. Защото точно то отказа договорените от нас 6 от седемте танкера с втечнен газ. Но истината е, че газ ще има, защото има достатъчно синьо гориво на пазара. Недостиг няма, но е друг въпросът на каква цена вече може да достигне този газ до България.  

- Защо според Вас не се стигна до така лелеяните от служебното правителство нови преговори с „Газпром“, въпреки декларираните от Росен Христов опити да се влезе в контакт с руската компания?  

- Случи се това, което всички очаквахме и за което всички предупреждавахме – когато една страна едностранно е нарушила договора, сключен с друга страна, както е в случая с „Газпром Експорт“ и спрените доставки на газ към България, няма как да се очаква изведнъж тази страна отново да стане коректна под някакъв нов договор или нов начин. Знаете, че всеки ден подавахме заявки за газ и всеки ден получавахме нула газ срещу тези заявки.

Беше наивно да изпуснем питомното, като визирам договорените доставки за втечнен газ, за да се опитаме да гоним дивото – т.е. да търсим нови преговори с „Газпром“. Беше ясно, че руската компания няма да започне отново да доставя газ на България, само защото на някой тя много му харесва.  

- И на фона на всичко това бившият Ви коалиционен партньор БСП, когото Вие настоявате да е и следващ коалиционен партньор, продължава да се надява, че може да се стигне до споразумение с „Газпром“, продължава да настоява за отмяна на санкциите спрямо Русия... 

- Вижте, не е лошо да се водят преговори с всички доставчици на газ. Но преговори се водят много по-лесно, когато вече си си осигурил доставките, когато не разчиташ на конкретен доставчик, в случая „Газпром“, като основен или дори единствен на пазара. Тогава преговорите са много прости: Казваме им: „Дайте ни значително по-добра цена и може би ще купим и от вас“. Много лошо е да се водят преговори в момент на недостиг, защото тогава този, който ти продава, естествено започва да извива ръце.

Така че това, което БСП предлага, няма нищо лошо да се случи, но не трябва да е план „А“, нито дори план „B“, а може би план „C” или „D”.  

- Твърдите, че не искате да вкарвате нов троянски кон в бъдещ кабинет. Да не се окаже обаче, че двамата ви партньори – отляво БСП и отдясно Демократична България, не се понасят и в ключов момент на решаване на кризите да се изпокарат? Как ще лавирате между червените линии?  

- Като за начало – няма да допуснем никакви червени линии. Видяхме и в миналото управление, че когато нещата се поставят на прагматична основа и българският интерес е водещ, се намираше решение. Бих казал, че всички намерени по този начин решения, бяха добри и в полза на българските граждани. Това е нелесен процес, но по същество е и в основата по принцип на коалиционните споразумения. Ако мислим абсолютно еднакво, то няма да има смисъл да сме в различни партии.  

- Съгласете се обаче, че факторът „война“ не съществуваше, когато за пръв път седнахте на масата за преговори след изборите през ноември 2021 г. 

- Но водехме преговори отново заедно за съставяне на ново правителство след падането на кабинета „Петков“ при вече съществуващия фактор „война“. И тогава успяхме да се обединим около една много стройна законодателна програма и много стабилна правителствена програма, подкрепена и от ПП, и от ДБ, и от БСП, при това точно в разгара на войната и на всички кризи. Ако махнем идеологията и стъпим на наистина прагматична основа за защита на българския интерес, се намират разумните решения.  

- Написахте доста подробна предизборна програма. С какъв хоризонт?  

- За цял мандат.  

- Как ще я следвате в случай на разрив с партньорите Ви в следващото управление, които и да са те? Как ще запазите разписания ръст на пенсиите? 

- Ако няма парламент, който да гласува съответните закони и бюджет, и този ръст на пенсиите няма да го има. Но това, което обещаваме на нашите избиратели, е, че ще се борим за ръст на пенсиите и че ще го залагаме във всички следващи икономически рамки.  

- Казвате, че пенсиите трябва винаги да изпреварват инфлацията. А ако тя се укроти в един момент? Ще спре и вдигането на доходите за възрастните хора?  

- Не. Знаете, че винаги ще взимаме по-високото между ръста на средната работна заплата или ръста на инфлацията. Това означава, че няма да се допусне пенсиите да изостанат от доходите в страната и в един момент да се получи тази огромна разлика между старите и новите пенсии от една страна, а от друга, да има над 1 милион пенсионери под линията на бедност.


Икономистът намира общ език и с айти гурута, а и с хората по пазарите 

Точно както се случваше в последните 12 години и точно, каквото заварихме ние миналата година в първия служебен кабинет.  

- Говорим за пенсии и заплати, за национални интереси. Всичко това обаче избледнява сякаш пред застрашително приближаващите стрелки към 12-я час на символичния „Часовник на Страшния съд“. Страх ли Ви е?  

- Не.

Според мен заплахата е изключително грозна, неразумна и сериозна. Но страхът няма да ни помогне. Това, което можем да направим и това, което правихме, е да предвиждаме най-лошия възможен сценарий и да започнем подготовка за него.

А най-лошият сценарий през седемте месеца на нашето управление живееше при нас. Зашото, например, в Министерството на финансите трябваше да предвиждаме сценарий тип „избухва ядрена централа като АЕЦ „Чернобил“. Три пъти, знаете, бяхме близо до такова събитие – един път снаряд уцели оградата на една от ядрените централи в Украйна, втори път беше обстрелвана административната сграда на АЕЦ „Запорожие“, трети път бе спряно електрозахранването към „Чернобил“ и там за над 24 часа минаха на агрегати. А там, ако спре за по-дълго време електрозахранването, отработеното ядрено гориво може да започне да създава радиационен проблем.

За всичко това започнахме подготовка – от проверка на държавния резерв за йодни хапчета до разчет какво се случва, ако нямаме реколта тази зима и как продължаваме поне до юни догодина. Слава Богу, тези неща поне до момента не се случиха. Но истината е, че даже най-черните, най-страшните сценарии не трябва да ни карат да се страхуваме. Просто трябва да си даваме ясна сметка какво би могло да се случи и на базата на това да подготвяме цялата държавна машина за адекватна реакция.  

- Не е ли твърде оголена страната в множество сектори и аспекти? Видели сте го от първо лице. Как да са спокойни хората... 

- Имам доста повече бели коси, отколкото имах миналия ноември. Но знам, че отговорното поведение на управляващите е да решават проблемите и да подготвят държавата, а не да плашат хората.  

- В кой момент ще си кажете, че промяната е настъпила и няма нужда от повече промени?  

- В момента, в който българите у нас престанат да търсят по-добър живот в чужина. И когато българите в чужбина си кажат, че родината е хубаво място, в което искат да се върнат, да работят и да отглеждат децата си.  

- Дойде ли времето за нова кръгла маса, която да оформи нова национална доктрина за борба с безпътицата и апатията у обществото?  

- Преходът, в който живеем от 30 години, започна с точно такава кръгла маса. Нова кръгла маса с политиците и политиките от миналото означава, че ние ще ги продължим и в бъдеще и че ще се въртим в кръг и няма да се измъкнем от блатото.

Единственият начин България да тръгне напред е гражданите да решат, че го искат и да излязат да гласуват. Крайно време е да се вземем в ръце.  


Зад имиджа на технократ-прагматик се крие душата на музикант