Асен Василев: До края на деня казваме дали Митрофанова е персона нон грата

Политика
13:18 - 06 Април 2022 (обновена)
4237
Асен Василев: До края на деня казваме дали Митрофанова е персона нон грата

България се е преборила да не губи енергийния си суверенитет, като залага на завод за батерии и геотермални източници, заедно с развитие на ВЕИ-тата. Така вицепремиерът Асен Василев коментира една от причините за забавянето на родния План за възстановяване и устойчивост, който се чака утре да бъде одобрен окончателно от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

И даде да се разбере, че България може да се присъедини към страните от ЕС "за" налагането на пълно енергийно ембарго спрямо Русия. От думите му стана ясно, че в момента се обсъжда обявяването на руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата у нас. "До края на деня кабинетът ще излезе с обща позиция", заяви вицепремиерът. 

По думите му, е имало реален риск България да се откаже от 12-те милиарда евро по Плана, или да бъде принудена да затвори от раз въглищните си централи. 

Василев обясни основните параметри от Плана, включващи образование, здравепазване, съдебна система. 

"Това е шанс да превърнем обществото в модерно, европейско. Но ще трябват и редица реформи. Средствата не идват като подарък. Кабинетът е предвидил предварително изпълнение на Плана, което означава, че от утре министерствата могат да започнат да подготвят проектите", уточни вицето на Кирил Петков. 

Той очаква до 3-4 месеца България да изпрати проектите и искане за финансиране. Опозицията заяви, че цяла година може да отнеме плащането от ЕК. "Те твърдяха, че изобщо План няма да има", коментира Василев. 

На въпроса за готвеното пълно енергийно ембарго на ЕС спрямо Русия, Василев заяви, че предстои България да го обсъди. "Подготвени сме за него. Работим по този процес от първите дни на войната. Ако стане спиране на доставките на газ или петрол, сме се подготвили", заяви той. И заяви готовност България да не остане без газ.