Асен Василев подозира картел на бензиностанциите

КЗК застана на прицел на вицепремиера, той разкри: Иде поскъпване на парното

Политика
10:10 - 21 Май 2022 (обновена)
2318
Асен Василев подозира картел на бензиностанциите

Комисията за защита на конкуренцията застана на мушката на вицепремиера и финансов министър Асен Василев заради подозиран от него картел на бензиностанциите. 

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”, коментира той пред Нова телевизия галопиращите цени на горивата. Опасенията на обществеността са, че готвените компенсации за бита от 25 ст. на литър от юли вече са изядени с неспиращото вдигане на бензина и дизела по колонките. 

Василев припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията.

Запитан дали тя контролира процеса, вицето на Кирил Петков отсече без да се замисли: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК.

„Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата.

Парното със сигурност ще поскъпне, каза министър Василев. Няма обаче да е 4 пъти по-скъпо.

„10-15 до 20 процента”, каза финансовият министър.

Не вижда причина да се покачва цената на водата.

Запитан дали страната ни ще даде „зелена светлина” на Северна Македония за преговорите за членство в ЕС, Василев каза, че не е чул такива обсъждания.