Асен Василев ще обжалва отказ а на прокуратурата да разследва АПИ за дадените милиони

Политика
16:43 - 06 Януари 2022
3181
Асен Василев ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва АПИ за дадените милиони

Министерството на финансите ще обжалва получения отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство по внесения от министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството сигнал за неправилно разходвани средства от Агенция "Пътна инфраструктура".

Сигналът беше подаден от министрите Асен Василев и Виолета Комитова на 29 юли 2021 година. В него се сезира прокуратурата за действията на Агенция "Пътна инфраструктура" по разходването на средства от държавния бюджет на Република България, установени в хода на съставянето на анализ за разходването на средства от държавния бюджет от Министерството на финансите въз основа на документи и справки, предоставени от АПИ.

Един от аргументите на прокуратурата за отказ от наказателно производство е, че: "в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел - лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба".

Позицията на Министерството на финансите е, че няма как "без умисъл" АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори - 40 договора с надвишение от 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Тези нарушения са предмет на сигнала на МФ и МРРБ.