Австралия готова да помогне на Европа с газа

Страната е един от най-големите износители на втечнен газ в света

Свят
12:13 - 26 Януари 2022
2204
Австралия готова да помогне на Европа с газа

Австралия има готовност да доставя втечнен природен газ на европейските държави, в случай че изпитват недостиг на руско гориво, съобщава в. "Гардиън".

Федералният министър на природните и водните ресурси Кийт Пит увери, че страната му е готова да окаже помощ в отговор на всяко искане за доставка на синьо гориво, което постъпи от европейските държави при "недостиг на газ от Русия".

Австралийските износители на втечнен газ са водещи световни компании и надеждни доставчици, които имат възможност да доставят енергия по цял свят, подчерта той и допълни, че Австралия може да задоволи нарастващото търсене в световен мащаб и да бъде надежден доставчик на втечнен газ.

Изявлението на Пит идва след съобщението, че Съединените щати обсъждат със съюзниците и партньорите си възможността за доставки на допълнителни обеми газ за Европа при изостряне на ситуацията в Украйна.

В преговорите в търсене на алтернативни доставки на газ за европейските потребители са участвали и представители на австралийски компании за добив и преработка на газ, а също и редица министри от федералното правителство на страната.