БАБХ проверява агнешко, яйца и козунаци

Тематичните инспекции следят за качеството на храната по време на празниците

Актуални новини
08:23 - 15 Април 2019
1946
БАБХ проверява агнешко, яйца и козунаци

По повод престоящите празници Великден и Гергьовден Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на месо, козунаци и яйца. Тематичните визите на проверяващите в случайно подбрани обекти ще бъдат фокусирани върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и бои за яйца. Масовите проверки стартират на 15 април и ще продължат до 6 май.

Инспекторите от отделите „Контрол на храните“ при съответните областни дирекции по безопасност на храните ще следят производители и търговци на месни продукти и търговия с тях, пакетиращи центрове за яйца, складове, заведения за обществено хранене и малки търговски обекти, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област.

По време на проверките ще се следи за начина на съхранение на храните,спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа.

Тази година, с цел по-добра информираност на потребителите за страната на произход на дребни преживни животни, ще се поставя здравна маркировка на трупно месо в различни цветове. Тя ще обозначава произхода на месото в конкретни два цвята – син и червен с мастило за хранителни цели. За месото от ДПЖ с произход България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход) маркировката ще е в червен цвят. При поставянето ѝ и в двата случая трябва да се спазва изискването да е на външната повърхност на кланичния труп, така че ако той се разреже на половини или четвъртини всяко парче да има здравна маркировка. Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарно-медицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС.