Байдън и Путин пак се сдъвкаха заради Украйна

Двамата президенти са разговаряли по телефона 50 минути

САЩ
09:21 - 31 Декември 2021
3349
Байдън и Путин пак се сдъвкаха заради Украйна

В 50-минутен телефонен разговор президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин си размениха взаимини предупреждения за ситуацията в Украйна, но изразиха надежда, че предстоящите дипломатически срещи през януари могат да потушат напрежението между Русия и Украйна и западните страни.

Байдън е подчертал, че Русия трябва да намали военното си присъствие край Украйна и е призовал за деескалация на напрежението там, предава "Ройтерс". В противен случай Вашингтон би прибегнал към санкции срещу Москва - включително засилване на войските на НАТО в страни от Алианса.

Путин е заявил, че евентуални нови санкции срещу страната му ще станат причина за пълен разрив в руско-американските дипломатически отношения. От Кремъл са настояли за юридически гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и няма да разполага свои военни и оръжейни системи в близост до руската граница.

Официален представител на Вашингтон определя разговора между двамата лидери като "много сериозен", а съветникът на Путин - Юрий Ушаков заяви, че руската страна е доволна.