Българин в САЩ: Дават на безработните заради COVID-19 по 300-400 долара на седмица

Федералното правителство допълнително отпуска на нуждаещите се по 600 долара, каза Симеон Гаспаров

САЩ
17:40 - 31 Март 2020
2610
Българин в САЩ: Дават на безработните заради COVID-19 по 300-400 долара на седмица

В САЩ кризата с COVID-19 се разраства с всеки изминал ден. Към момента там има над 164 000 заразени и 3 175 смъртни случаи.

„Взаимната помощ между хората е много голяма. Това ми дава надежда за битката, която водим в момента. Тя е на два фронта – и медицински, и икономически“. Това каза пред Нова тв Симеон Гаспаров, който живее в околностите на Чикаго.

„Борим се със заразата. Мога да кажа, че в българската колония хората много си помагат и се организират помежду си. Помагат и на възрастни хора, които се нуждаят от различни неща“, каза още той.

„Има наистина проблеми, но те вече сякаш спряха. Преди няколко дни, когато настъпи паниката, в магазините свърши тоалетната хартия, както и химическите принадлежности за чистене. Бях в магазин, трябваше да взема лекарства за майка ми и с очите си видях, как наистина хората изкупуват тези продукти“, разказа Симеон Гаспаров.

„В Минесота, където учи дъщеря ми, настъпи паника, масово родители започнаха да прибират децата си от университета“, каза още той.

„Като част от икономическите мерки, които САЩ предприема в борбата в COVID-19, в щата Илинойс например, безработните ще получават чек с около 300-400 долара на седмица. Освен това, те ще получат от федералното правителство допълнително по 600 долара на седмица, за да ги стимулират да запазят стандарта си на живот“, обясни Гаспаров.