Банкер №1 оптимистичен: Няма да става по-евтин хлябът, но икономиката върви

Левон Хампарцумян предвижда плавно вдигане на лихвите

Общество
09:49 - 21 Май 2022
2663
Банкер №1 оптимистичен: Няма да става по-евтин хлябът, но икономиката върви

В момента не сме в криза. Износът расте, икономиката расте, безработицата е ниска - какво искаме. Заплатите догонват икономическия успех. По-добре да се направи, така че икономиката да работи на по-високи обороти. Това заяви пред Нова телевизия финансистът Левон Хампарцумян.

Всичко е поскъпнало, но икономиката не е спряла, увери той. Хората използват спестяванията си да контрират инфлацията. Докато имат какво да харчат, не е лошо. Може да очакваме плавно повишаване на лихвите. Банките трябва да го правят внимателно, за да не спънат икономиката, обясни бившият председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

"С удоволствие ям бял хляб. Няма да стане по-евтино", каза Хампарцумян. Ако търсиш хубав хляб, той е скъп. Самата идея, че българите набиват хляб от сутрин до вечер, е наивна. Хората, които обичат хляб, ще си преработят бюджета. Производството и търговията с хляб в голяма степен е в сивата зона, държавата трудно успява да се пребори, ще се изравнят позициите на тези, които досега са крали ДДС. Мярката (с намаление на ДДС за хляба - б.р.) има смисъл от гледна точка на изсветляване. ДДС е един от основните приходи на държавата, припомни финансистът, цитиран от "Нюз.бг". 

Диференцираните ставки трудно се администрират, започва арбитраж от съобразителни хора, които се замислят как да се възползват, обясни Хампарцумян.

Решаването на проблема с корупцията е да се намали потенциала за корупция, да няма възможности за крадене.

Сложната коалиция, която ни управлява, иска да покаже загриженост за хората. Когато се направи дискриминационна мярка, трябва да създадеш правила, които да бъдат контролирани. "Хеликоптерните пари" са развращаващи и дават грешни сигнали, каза Хампарцумян относно мерките на кабинета "Петков" за справяне с високата инфлация.

"Имаме институционална неефективност заради предишните години на лошо управление. Дори да решат нещо (сегашните управляващи), те нямат в себе си инструментите", каза Хампарцумян и даде пример с американска поговорка - "Глупавият човек и с перфектен инструмент остава глупав".

Нужда от стратегическо мислене, каза Хампарцумян по повод антикризисните мерки и скандала с металните решетки на официалния вход на парламента.