Бащата на убития от Полфрийман: Съдът на Лозан Панов погази държавата

У нас
12:00 - 03 Юни 2020
3528
Бащата на убития от Полфрийман: Съдът на Лозан Панов погази държавата

Съставът на Софийския апелативен съд със своето решение да освободи предсрочно Джок Полфрийман подрони справедливостта и извърши престъпление срещу българската държавност. Това каза на пресконференция бащата на убития от австралиеца през 2007 Андрей Монов - Христо Монов, съобщи "Дарикнюз". 

Повод за това стана решението на Върховният касационен съд ВКС да остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на делото пред САС за убийството на Андрей Монов.

Полфрийман трябваше да лежи в затвора с 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. в центъра на София, но съдийски състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев, го освободи предсрочно през миналия октомври - с около 7 години преди крайното изтърпяване на присъдата. Аргументът на тримата съдии беше, че затворникът се е поправил и научил български език. От ръководството на затвора изказаха обратното становище, че осъденият ни най-малко не се е поправил, но и е направил нарушения през годините зад решетките.

Днес Христо Монов отново настоя за оставката на съдийския състав, председателстван от шефа на САС Калин Калпакчиев. По адрес на шефа на ВКС - Лозан Панов, той отбеляза, че колкото по-бързо напусне поста си, толкова по-добре.

"С това си определение съставът - Калпакчиев, Иванова, Магдалинчева, подрони, поради своите зависимости, устоите на държавата - справедливостта, и така извърши престъпление срещу българската държавност", посочи той.

"Настоявам от първия ден за оставка на този състав. При Лозан Панов - там нещата са доста по-дълбоки. Има една група хора, които се явяват представители на т. нар. глобализъм, неолиберализъм. Лозан Панов е типичният представител на това овладяването на държавността от чужди на България интереси. Една институция подменя друга, подобни хора могат да ви отнемат собственост, да заличават политически субекти... А и този вой срещу прокуратурата, защото тя много им пречи. Само 5 мин. след акта на ВКС във фейсбук убиецът на сина ми искаше оставката на предишния главен прокурор. Те не спират, когато им дадеш малко, искат още и всичко е под един много благовиден предлог - защита на правата на човека. Като защитавате правата на човека, защо пускате опасни за хората...", запита Христо Монов.

"Лозан Панов е особен случай, разрушава подмолно именно доверието в съдебната власт, да снимаш чалга клип с това съдържание в Съдебната палата, която е символ на спаведливостта... Колкото по-рано този човек напусне този пост, толкова по-добре за всички", продължи той.