„Астрал Холидейз” обяви фалит

Екскурзиите след 7 октомври няма да се осъществят, предупредиха от компанията

Топ
15:10 - 07 Октомври 2019 (обновена)
5634
„Астрал Холидейз” обяви фалит

По модел на своя партньор - британския туроператор „Томас Кук”, българската туристическа агенция „Астрал Холидейз Интернешънъл” обяви, че започва процедури по несъстоятелност от 7 октомври. Като причина за краха си компанията назова невъзможност да се осигури финансиране на дружеството.

"Положихме неимоверни усилия да се задържим на пазара”, обясняват от компанията и припомнят, че са оперирали дейността си цели 24 години.

„Това решение е взето след изключително много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството. Причините да се стигне до тук са комплексни, но това, което ни остава са спомените, невероятните моменти, когато Вие сте били щастливи, и когато сме били причината за Вашето добро настроение и пълноценна почивка”, казват още от туроператора.

От компанията уверяват, че са предприели всички необходими мерки, за да останат лоялни на своите клиенти докрай и да не ги поставят в неловка ситуация, например да не могат да се върнат в страната ни от почивка, чиито дати съвпадат с обявлението за несъстоятелност на туристическата агенция.

„Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“, които в момента се намират зад границата, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги”, категорични са от компанията.

Те предупреждават, че няма да бъдат извършвани бъдещи вече платени екскурзии, като клиентите ще бъдат компенсирани от застрахователя, с който работи туроператорът, а застраховките са с покритие 700 000 лева. За тези, които са закупили единствено самолетни билети, няма да бъдат засегнати финансово от фалита, тъй като туроператорът е изчистил всичките си задължения.

„За проверка на разписанието и часовете на полетите, препоръчваме клиентите да направят справка със съответната авиокомпания, когато наближи датата на пътуване по издадените вече самолетни билети”, обясняват от дружеството.

Справка на Lupa.bg показва, че до 4 октомври „Астрал Холидейз” промотира бъдещите си екскурзии, а потребители се питат дали това е нормално при положение, че фалитът е бил ясен от седмици.